Agricultura

El Govern espanyol demana fer servir la reserva d'ajuda al camp si no hi ha acord amb Londres

22/09/2020

El ministre d'Agricultura espanyol, Luis Planas, opina que els pagesos europeus haurien de poder beneficiar-se de la reserva de 5.000 milions d'euros que la Unió Europea preveu crear per donar suport als països i els sectors més afectats per la sortida del Regne Unit, si no s'arriba a un acord amb Londres.


"Si finalment no hi hagués acord o hi hagués una afectació des del punt de vista dels mercats agraris, la Política Agrícola Comuna (PAC) disposa d'instruments i de la Comissió Europea per compensar i ajudar els pagesos", va dir Planas en declaracions als mitjans, abans d'un consell de ministres europeus d'Agricultura.


En particular, el ministre es va referir al "fons extraordinari" sobre el Brexit aprovat el 21 de juliol passat pels líders europeus, que segons Planas "s'hauria de fer servir si per desgràcia no s'arriba a un acord (sobre la relació futura), en el qual tots estem treballant". Va afegir que encara "és difícil aventurar quin serà el resultat final" de les negociacions, però va insistir en el fet que la Comissió Europea "ha d'estar preparada per a totes les situacions" i defensar els interessos dels pagesos i ramaders europeus.


Va recordar, a més, que Espanya té un "interès estratègic fonamental" en les relacions comercials amb el Regne Unit, ja que hi exporta "aproximadament, 4.000 milions d'euros" en productes agroalimentaris, 2.000 milions en fruita i hortalisses.


La cimera europea del juliol va aprovar crear una reserva de 5.000 milions d'euros per donar suport als països i als sectors de l'economia més afectats per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) quan conclogui la transició, en la qual es negocia la nova relació amb Brussel·les després del Brexit.


El Brexit és un dels temes que s'aborden en la reunió de ministres d'avui, que inclou un debat sobre les "qüestions comercials" i la reforma de la PAC.