El Consell de Ministres ha aprovat la norma de qualitat de l'oli d'oliva i de l'oli de pinyolada d'oliva en una aposta ferma per millorar la qualitat i traçabilitat del producte. Té un objectiu triple: revalorar aquest aliment, especialment l'oli d'oliva verge extra o AOVE, atendre les noves demandes de transparència de la ciutadania i satisfer una reivindicació històrica del sector oleícola, ja que l'anterior normativa datava del 1983.
Amb aquest reial decret pel qual s'aprova la norma de qualitat de l'oli d'oliva i de pinyolada d'oliva, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació vol impulsar la qualitat d'aquest aliment, fomentar el coneixement de les seves propietats entre els consumidors espanyols i situar-lo al lloc que li correspon. Es tracta de realçar el valor i atorgar el prestigi que mereix aquest aliment icònic de la producció agroalimentària espanyola i de la dieta mediterrània.
Per tal d'evitar confusions entre els consumidors, els termes "verge" i "verge extra", denominacions que es refereixen estrictament al suc de l'oliva, només es podran fer servir per a l'oli d'oliva i no per a cap altre greix vegetal en el mercat espanyol.
També es reforça la prohibició de barrejar oli d'oliva amb altres olis. A partir d'ara, queda prohibit que aliments que porten oli d'oliva en la seva composició ho puguin destacar en la denominació de venda (sí que ho han de fer a la llista d'ingredients) a fi d'evitar enganys al consumidor.
En aquesta mateixa línia de garantir als consumidors un producte de màxima qualitat, es prohibeix a Espanya la pràctica coneguda com a refrescat, que consisteix a barrejar olis d'oliva verges de la campanya en curs amb altres de campanyes precedents per tal de millorar les característiques organolèptiques del producte més antic. Aquesta pràctica afectava la durabilitat de l'oli que s'escurçava en comparació amb la dels olis de les campanyes en curs. Es tracta d'una pràctica permesa en la normativa anterior, de fa gairebé 40 anys.