Indústria

El Govern espanyol aprova una llei pionera contra el malbaratament alimentari per a la tramitació parlamentària

28/09/2022

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la primera regulació sobre aquesta matèria que es promulga a Espanya, amb l'objectiu de reduir les deixes d'aliments sense consumir a les escombraries i afavorir-ne un aprofitament millor. Durant l'any 2020, les llars espanyoles van llençar a les escombraries 1.364 milions de quilos/litres d'aliments, una mitjana de 31 quilos/litres per persona.


El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha cridat l'atenció sobre aquestes dades, que suposen la pèrdua de 250 euros per persona. La llei té els objectius de "regular i conscienciar" i "dona resposta a una necessitat social", ha destacat. D'una banda, "regula l'ús preferent dels aliments per a consum humà" i n'afavoreix la donació, i de l'altra intenta "conscienciar la societat sobre la necessitat de disminuir el malbaratament d'aliments".


Amb l'aprovació d'aquesta llei, el Govern fa un pas més en el compromís amb el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) inclosos a l'Agenda 2030 de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Els ODS 12.3 estableixen, en concret, l'aspiració de "reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors i reduir les pèrdues d'aliments a les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita".


La llei té l'objectiu de fomentar les bones pràctiques des dels productors primaris, a la fase de collita i recol·lecció dels aliments, fins als consumidors, tant a la llar com en bars i restaurants, ja que el malbaratament d'aliments es produeix al llarg de totes les fases de la cadena. El ministre ha recordat que l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) estima que es malbarata aproximadament el 30% dels aliments que es produeixen al món, l'equivalent a uns 1.300 milions de tones anuals, i que gairebé la meitat d'aquest malbaratament es produeix en la fase de postcollita i venda al detall.


La llei respon a l'imperatiu ètic que tenen els poders públics de reduir dràsticament el volum de pèrdues i malbaratament alimentari, d'acord amb les grans línies del Govern de justícia social, protecció ambiental i creixement econòmic. És una obligació també per a tots els operadors de la cadena, i una tasca que ha d'implicar el conjunt de la societat.


www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/desperdicio/07052022_desperdicio_alimentario_2021_v2_tcm30-626538.pdf