Agricultura

El Govern espanyol aposta per diferenciar-se per aconseguir preus justos en l'agricultura

29/09/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha apostat aquest dilluns per la diferenciació dins del sector agroalimentari a base de "crear valor" per aconseguir una retribució "justa", en la qual ha emmarcat la reforma de la llei de la cadena alimentària, que es tractarà "les setmanes vinents" al Congrés.


El ministre ha inaugurat l'11a jornada de cooperativisme agrari organitzada pel diari El Norte de Castilla a Valladolid, on ha indicat que aquest és un pas més per modernitzar la cadena, equilibrar els elements de producció, indústria i distribució, aconseguir la transparència dels preus i afrontar els reptes del sector.


"Tenim productors excel·lents, però necessitem empresaris millors", ha defensat Planas sobre la necessitat de diferenciar-se per competir al mercat europeu i amb tercers països, en una trobada titulada "Una PAC per a Espanya més enllà del Brexit i la COVID-19". Ha recordat que és el ciutadà el que consumeix i fixa els preus, i en aquest sentit ha considerat que aquesta feina de diferenciació i de formació de valor de les cooperatives pot ser "referència" en els preus.


Sobre el cooperativisme, ha destacat "l'arrelament social i territorial", ja que en moments com la crisi del 2008 "no s'han deslocalitzat ni perdut les arrels de la seva identitat i la seva activitat". Ha apostat per fer que el sector cooperatiu sigui "més fort i amb més futur" en "un món cada vegada més obert", per la qual cosa ha destacat la dimensió com a repte; també la digitalització com a repte productiu de la venda i la distribució i que té un paper "fonamental" en moltes cooperatives actualment.


El titular d'Agricultura ha valorat el paper "essencial" dels pagesos i els ramaders per proporcionar menjar i beguda "en quantitat i qualitat" durant la pandèmia, i ha destacat que fruit de la seva feina s'ha incrementat el PIB del sector un 6,3 per cent durant el segon trimestre del 2020 respecte del mateix període de l'any anterior.


Pel que fa a com afecta la situació sanitària al sector, Planas ha recordat la preocupació que hi va haver pels brots sorgits en els treballadors temporers, que segons el ministre "ha progressat molt", gràcies a la cooperació que ha mantingut amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.


Pel que fa a la Política Agrària Comuna (PAC), el ministre ha sostingut que a partir d'ara està basada en objectius i no en requisits, cosa que oferirà "més flexibilitat i autonomia" als Estats membres. "La PAC és un acte de necessitat i de justícia", ha ressenyat el ministre, la primera "perquè fa falta realment" en un sector que és essencial, i la segona perquè "és necessari en un sector que té un marge de rendibilitat i de benefici inferiors de mitjana a altres sectors, com la indústria o els serveis".


Ha esmentat la "nova joventut" de la PAC després de 60 anys vigent, amb objectius de lluita contra el canvi climàtic i preservació del medi ambient, cosa que significa preservar sòl, aigua, aire, biodiversitat i paisatge, "elements que són realitat del present i el passat del sector, i també del futur".I s'ha referit al regadiu i al "fals debat" que hi ha al voltant de la seva aplicació, ja que ha defensat un "regadiu eficient sempre", i ha destacat Castella i Lleó pel fet der ser la comunitat on el Govern espanyol ha invertit més en la modernització i transformació, per un valor de 100 milions d'euros.


Planas ha parlat de la sostenibilitat econòmica que suposa per a la rendibilitat de les explotacions i de la sostenibilitat social en "una Espanya molt poblada respecte d'una Espanya buida", on evidencia la falta d'activitat agrària productiva que permeti "tenir una vida digna en el medi rural", per la qual cosa ha destacat la importància d'incorporar els joves a la pagesia


De l'acord a la Unió Europea el 21 de juliol passat, el ministre ha dit que és "molt favorable per als interessos d'Espanya", amb 47.724 milions d'euros, "lleugerament superior" al període anterior en un context condicionat pel Brexit, que suposa el 13 per cent de les exportacions nacionals.


Ha afegit que els 6.800 milions anuals tindran el suport de fons de l'Estat i les autonomies, cosa que suposarà, en definitiva, la "molt significativa xifra" de 7.500 milions d'euros l'any per al sector