Agricultura

El Govern diu que l'estratègia verda és "un punt i a part" per al sector

08/09/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, www.mapa.gob.es/es/ministerio/luis-planas/Luis-Planas.aspx" target="_blank" rel="noopener">Luis Planas, ha assegurat aquest dilluns que les estratègies verdes europees són un "canvi d'orientació" en les polítiques agroalimentàries, "un punt i a part" que el sector ha d'"interioritzar" de cara al desenvolupament dels pròxims anys.


"Es produirà un canvi d'orientació més substantiu i la crisi de la pandèmia no ha fet sinó reforçar la necessitat en el conjunt dels sectors d'accelerar i accentuar aquest canvi cap a la sostenibilitat. En definitiva, passar d'una economia purament lineal a una economia circular i sostenible, que crec que és en definitiva el nou enfocament", ha al·legat Planas.


Aquesta afirmació l'ha fet Planas en referència al Pacte Verd Europeu i a la Política Agrícola Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC), així com a les estratègies "De la granja a la taula" i "www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-la-biodiversidad/conservacion-de-la-biodiversidad-en-la-union-europea/cb_ue_estrategia_bio_UE_2020.aspx#:~:text=Los%20seis%20objetivos%20principales%20de,M%C3%A1s%20agricultura%20y%20selvicultura%20sostenibles" target="_blank" rel="noopener">Biodiversitat" durant la seva participació en el fòrum virtual "Implicacions de l'estratègia verda de la Comissió Europea per a l'alimentació a Espanya", convocat per Agrifood Comunicació.


Espanya "està ben situada per fer front als reptes que es plantegen", ha ressaltat Planas, que ha valorat que, abans de l'entrada en vigor de la nova PAC el 2023, el sector comptarà amb un temps útil per avançar en aquests nous reptes que marcaran la pròxima dècada. Malgrat haver defensat aquests projectes, Planas ha recordat que calen recursos perquè la cadena agroalimentària es pugui adaptar i ha destacat entre els factors clau el temps, la flexibilitat i el pressupost.


Pel que fa a la producció ecològica, el ministre ha insistit que, a Espanya, la proporció de superfície agrícola útil ecològica és del 9,6%, i això col·loca el país "al capdavant de la Unió Europea" i fa que arribar a l'objectiu del 25% per a 2030 sigui "perfectament factible". De la mateixa manera, ha destacat que el sector agroalimentari participarà del fons de recuperació, en particular pel que fa a sostenibilitat i digitalització, per poder tirar endavant el Pacte Verd.


Durant aquest fòrum, en què també han participat representants de Cooperatives Agroalimentàries, www.ecovalia.org/" target="_blank" rel="noopener">Ecovalia, Associació Espanyola de Cadenes de Supermercats (ACES), Fòrum Interalimentari, Fundació Global Nature i Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), s'ha recalcat que per dur a terme aquests canvis calen instruccions precises.