Agricultura

El Govern defensa més fons per a les assegurances agràries

20/11/2019

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha defensat avui un augment continuat del pressupost públic per donar suport al sistema d'assegurances agràries, que cada vegada constata més sinistralitat en les produccions a causa de l'"inevitable" canvi climàtic.


En la inauguració de la jornada "L'assegurança agrària davant del desafiament del canvi climàtic", Planas ha explicat que des que es va posar en marxa fa 40 anys el pla d'assegurances agràries, els exercicis 2012. 2017 i 2018 han estat els que han tingut més sinistralitat.


"L'augment del nivell de danys en les produccions agrícoles és evident", ha afirmat el ministre en funcions, qui també ha indicat que "més sinistralitat agrària vol dir més tensió i pressió sobre la solvència i sostenibilitat del sistema d'assegurances".


Planas ha reconegut que aquesta elevada sinistralitat dels últims anys s'ha traduït en "un augment i una adequació de les primes d'assegurança, circumstància que no sempre s'entén i que evidentment ha de ser objecte d'explicació i de discussió amb absoluta transparència" amb el sector.


Al seu parer, perquè el sistema sobrevisqui "és imprescindible ajudar agricultors i ramaders a subscriure pòlisses a un preu més assequible".


El ministre en funcions ha assenyalat que la seva aposta personal passa per "un increment continuat i sistemàtic al llarg de la pròxima legislatura del suport públic a les assegurances per restaurar els nivells de suport que hi havia al començament de la dècada".


En aquest sentit, ha recordat que al començament d'aquesta dècada les assegurances tenien una partida als Pressupostos Generals de l'Estat propera als 300 milions d'euros. A més, ha incidit en què els pressupostos que va presentar l'Executiu durant la primavera passada i que no es van aprovar ?es van acabar prorrogant els anteriors?, s'hi havien inclòs 30 milions d'euros suplementaris als 211 milions actuals.


El titular d'Agricultura en funcions ha comentat que les comunitats autònomes, que també participen en el cofinançament del sistema d'assegurances agràries, han "entès molt bé" la necessitat de fer aquest esforç pressupostari i aconseguir mantenir el nivell de solvència amb una "oferta de primes a un nivell assequible per a l'assegurat".


Planas ha destacat que la variabilitat climàtica d'Espanya fa que el país "sigui especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic", i l'agricultura "és un dels sectors més sensibles" als seus efectes.


Ha comentat que els mòduls de previsió avancen que a Espanya es preveuen canvis en la temperatura, en la freqüència de les precipitacions i en la intensitat d'esdeveniments extrems, i fins i tot s'esperen catàstrofes naturals, com ara sequeres o inundacions, els anys vinents.


"Aquests canvis afectaran el rendiment i la distribució dels conreus, l'aparició de plagues, els preus, el consum i, en definitiva, les rendibilitats", ha sentenciat. Planas ha ressaltat que en l'actualitat "hi ha un gran consens en que no és possible evitar el canvi climàtic totalment" i que, davant d'aquesta circumstància, "caldrà ampliar la capacitat d'adaptació"