Agricultura

Govern i comunitats autònomes creuen que les protestes visibilitzen l'agricultura

13/02/2020

El Govern i les comunitats autònomes han valorat les protestes convocades pel sector agrari perquè estan servint perquè la societat es conscienciï de la importància de la pagesia i que el seu futur és "fonamental" per als interessos d'Espanya.


Ho ha assegurat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, després de mantenir una reunió extraordinària amb els consellers d'Agricultura de totes les autonomies (tret de Catalunya i el País Basc, que no hi han anat) i recordar que aquesta crisi de rendibilitat en el sector primari no es resol en "24 hores" ni amb "una sola mesura". Per això, "estem coordinant" actuacions que "ens han de portar a aconseguir" preus "més justos" per als productors, ha afegit.


Entre les mesures més immediates es troba la modificació de la Llei de la cadena alimentària, que abordarà la prohibició de la venda a pèrdues o de promocions d'aliments als punts de venda que suposin una minva del valor del producte.


Govern i comunitats autònomes estan d'acord a "reforçar" la "coordinació" per desenvolupar aquesta nova llei.


La necessitat que l'oferta s'integri millor també ha estat en l'agenda d'aquest dimecres. En aquesta matèria, Planas ha recordat que existeix la Llei d'integració cooperativa, però malgrat això la dimensió continua sent "insuficient": això els fa "més difícil" intervenir en els mercats. Ha recordat que "només" 14 entitats tenen àmbit supraautonòmic, per la qual cosa anima a continuar treballant per avançar en aquesta línia.


La reforma de la Llei d'interprofessionals, que entra dins d'aquest paquet de mesures, és "fonamental" en sectors com l'hortofructícola per organitzar "millor" les campanyes de promoció i gestió, ha afirmat.


Un increment en l'afiliació en organitzacions de productors és una altra de les eines que el ministre ha defensat davant dels consellers perquè actualment el grau de pertinença arriba al "30 ? 60 dels productors". "Tots" els presents a la trobada han coincidit també que Espanya ha de negociar bé la futura PAC, ja que el "30 % de la renda mitjana agrària" prové dels fons europeus, ha dit el ministre.


"És molt important que aconseguim mantenir els fons i una PAC potent" per assolir els objectius de sostenibilitat ambiental i econòmica exigits. Així mateix, ha defensat la importància dels acords comercials que estableix la UE amb els països tercers, però veu convenient estudiar-ne l'impacte i aplicar les clàusules pertinents. Planas ha incidit en el fet que el Govern i les comunitats autònomes estan, "des del primer moment", units per "escoltar i intentar remeiar" les qüestions que la pagesia els està plantejant.


Segons el ministre, ha estat una trobada "molt positiva" en la qual s'ha vist que hi ha una voluntat "certa i sense exclusió" de "respondre positivament" a la situació i a aquestes manifestacions al carrer que "ens recorden de manera significativa i sentida com n'és d'important per a Espanya l'agricultura i la ramaderia"