Agricultura

El Govern aprova el PERTE per impulsar la competitivitat, la sostenibilitat i la traçabilitat del sector agroalimentari

09/02/2022

El Consell de Ministres ha aprovat avui el Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) del sector agroalimentari per dotar del finançament i de les línies d'actuació indispensables per emprendre els canvis mediambientals, digitals, socials i econòmics que haurà d'afrontar a la dècada vinent.


El PERTE, que té mesures que gestionen els ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació; d'Indústria, Comerç i Turisme; d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, i també el de Ciència i Innovació, s'adreça a propiciar la transformació de la cadena agroalimentària i impulsar la modernització i digitalització del sector, el seu creixement econòmic i la cohesió territorial.


Aquest PERTE disposa d'una inversió pública d'uns 1.000 milions d'euros fins al 2023. Es preveu que produeixi un impacte de partida en l'economia d'uns 3.000 milions d'euros, fet del qual a més es calcula que comporti una creació neta de fins a 16.000 llocs de treball. A aquesta quantitat cal afegir-hi els efectes positius sobre el conjunt de l'economia que deriven de la creació de nous models i oportunitats de negoci, les noves oportunitats laborals generades per les actuacions que es vinculen al PERTE, com també els estalvis que genera el teixit productiu, les economies domèstiques i els pressupostos públics.


El sector agroalimentari contribueix amb gairebé un 10 % al PIB i està format, en gran part, per petites i mitjanes empreses. Un 96 % de les més de 30.500 empreses són pimes. D'aquesta manera, el PERTE es concep com a un conjunt de mesures que beneficien empreses i autònoms del sector agroalimentari i que generen sinergies amb uns objectius ben clars: millorar la competitivitat, sostenibilitat, traçabilitat i seguretat del sector agroalimentari. A més, atesa la importància d'aquest sector en el medi rural, en el PERTE s'incorpora la contribució al repte demogràfic com a objectiu transversal.