Ramaderia

El Govern adapta la norma de granges de porcí als reptes mediambientals

12/02/2020

El Consell de Ministres ha actualitzat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), la normativa per a l'ordenació de les granges porcines per adaptar-la als nous reptes en matèria de sanitat, medi ambient i benestar animal.


En un comunicat, el MAPA ha detallat que el Reial decret aprovat avui "suposa una revisió profunda" de la normativa vigent, que data de l'any 2000, i ha destacat que l'actualització s'ha abordat en col·laboració amb el sector porcí, les comunitats autònomes i la societat civil.


Ha informat que el sector porcí és un "important motor econòmic i d'ocupació per al medi rural", per la qual cosa aquesta normativa permetrà "compatibilitzar el desenvolupament amb l'adaptació rigorosa a l'exigent legislació europea i nacional en matèria d'emissions de gasos contaminants o d'efecte d'hivernacle".


També s'haurà d'adaptar a la legislació sobre "protecció de l'aigua, i a les noves necessitats en l'àmbit de la sanitat o el benestar dels animals".


Aquest nou Reial decret assenta les bases per al "desenvolupament ordenat de l'activitat d'aquest sector els anys vinents", mitjançant la integració dels reptes principals als quals s'enfronta" i que "definiran en gran mesura la seva posició competitiva tant en els mercats mundials com davant la societat".


Al MAPA han explicat que les novetats pretenen "reforçar els requisits en matèria de sanitat animal i bioseguretat de les granges" per mantenir un estatus sanitari adequat i adoptar els compromisos mediambientals relacionats amb la protecció de l'aigua, l'aire, el sòl i la lluita contra el canvi climàtic". En aquest sentit, ha subratllat que la nova norma "aportarà importants beneficis mediambientals".


Segons el Ministeri, la norma implementa millores i novetats en la gestió de fems a les granges, i en el pla de producció i gestió d'aquests fems. El pla s'amplia a totes les instal·lacions i formarà part d'un pla de gestió ambiental individualitzat per a cada granja, han indicat les mateixes fonts.


D'altra banda, també introdueix mesures perquè les granges de bestiar porcí redueixin les emissions de gasos contaminants i d'efecte d'hivernacle.


A més, cada granja haurà de registrar, de manera individualitzada, les emissions i les tècniques que fa servir per reduir-los ("millors tècniques disponibles").


Pel que fa a l'impacte ambiental, les granges podran "reduir les emissions de gasos contaminants (en particular, d'amoníac) i d'efecte d'hivernacle en prop del 21 % a partir del 2023, respecte de l'escenari tendencial sense aquesta normativa".


Pel que fa al benestar animal, les explotacions hauran de tenir un pla individual que avaluï els riscos potencials, com també les mesures que cal adoptar per aconseguir-ho.


La norma també introdueix millores en les condicions de bioseguretat de les explotacions, a fi de "limitar l'entrada i la difusió de malalties dels animals", i l'obligació de tenir un veterinari de granja, que "serà el responsable d'assessorar sobre aspectes relacionats amb la sanitat i el benestar dels animals".


El MAPA ha assenyalat que per assegurar el compliment i l'aplicació homogènia de la nova norma es crea una mesa d'ordenació dels sectors ramaders, en la qual participaran els representants de les comunitats autònomes i també el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el de Drets Socials i Agenda 2030.