Trobada amb

"El futur del sector oleícola passa pel gran aparador que representa Expoliva"

16/05/2023

Les dades del Consell Oleícola Internacional apunten que la producció mundial d'oli d'oliva de l'actual campanya 2022/23 serà un 19,7% més curta que l'obtinguda en l'anterior, amb el que se situarà en 2,72 milions de tones. Com afronta el sector aquest descens?

Les dades ho diuen tot. A la província de Jaén, que és la principal productora del món, la collita de l'oliva ha estat pèssima. Els pitjors presagis s'han complert i la producció ha caigut en un 65%, fins i tot amb dades pitjors que els que mostrava l'aforament de la Junta d'Andalusia. Per tant, existeix una lògica preocupació per aquest any, però també pel que pugui venir, perquè si no plou també es veurà condicionada la pròxima campanya.

Això, a més, es deixa notar als nostres pobles i ciutats pel pes que té l'agricultura a la província. En la Diputació de Jaén ens hem anticipat i hem posat en marxa un Pla Especial d'Ocupació dotada amb 10 M€ per a tractar de palliar la caiguda dels jornals en els 97 municipis jiennenses.

S'està notant aquest descens en el consum?

En un mercat global en el qual impera la llei de l'oferta i la demanda, és lògic que una reducció de la producció mundial d'oli d'oliva afecti el consum i als consumidors. Per això és important que els preus s'estabilitzin per a continuar millorant el consum intern d'un producte que és de primera necessitat, tant per les seves bondats en salut com culinàries, i poder ampliar els mercats internacionals, alhora que es garanteix la rendibilitat als nostres agricultors, que s'estan veient afectats no sols per la sequera, sinó també per la repercussió de la invasió russa d'Ucraïna.

En aquest sentit, cal destacar les diferents medi- dones que ha posat en marxa el Govern d'Espanya per a palliar l'increment dels costos de producció o la reducció de l'IVA de l'oli d'oliva del 10 al 5%.

Com afecta aquest descens a la fira?

És evident que quan es produeix un descens en la collita, els afecta a tots els productors i también a la indústria oleícola, però també és cert que després de la pandèmia tornarem a tenir una Expoliva normalitzada, i hi ha moltes ganes que se celebri per a mostrar el bon moment en ge- neral que travessa l'oli d'oliva com a producte cada vegada més demandat a escala mundial.


Quins reptes té el sector?

Encara que en els últims anys s'han fet passos de gegant per a modernitzar la recollida de l'oliva i la molta amb vista a millorar la qualitat de l'oli d'oliva, és cert que encara existeixen reptes pendents, com aconseguir una major concentració de l'oferta, incrementar encara més el consum d'oli d'oliva a tot el món, garantir una renda suficient per als productors o aconseguir que augmenti el percentatge d'oli d'oliva envasat per a facilitar la seva comercialització i que cada vegada una major part del valor afegit que genera aquest producte es quedi en la nostra terra.

En quin ha canviat la pandèmia al sector?

Crec que la pandèmia ens ha fet als éssers humans molt més conscients de la importància de la salut, de la cura del medi ambient i l'equilibri en els ecosistemes per al nostre futur com a espècie, i productes com l'oli d'oliva, la ingesta de la qual produeix molts efectes beneficiosos per a la salut humana, han millorat encara més el seu prestigi entre els consumidors, que cada vegada demanden aliments més saludables produïts de manera sostenible.

Quins reptes té Expoliva en aquesta edició?

L'experiència és més gratificant en cada edició, ja que sempre s'incrementa el nombre d'empreses participants, espais expositius, novetats i tendències del mercat, innovació i tecnologia… i enguany no serà menys. El futur del sector passa en bona part pel gran aparador que representa Expoliva, i en el 2023 el nostre principal repte serà continuar posicionant la fira i la província de Jaén com a referents internacionals del sector. Entenem que s'estan produint molts avanços en tots els nivells en altres regions, i fins i tot en altres països, però la tradició i projecció de la província de Jaén en matèria oleícola és incomparable amb altres llocs.

Expoliva és un aparador únic en el qual s'estableixen relacions comercials, es tanquen contractes, s'embeni, es compra… i aquesta condició hem de continuar enfortint-la. La fira creix en cada edició, en gran manera perquè es van incorporant noves àrees d'activitat que van sorgint entorn de l'olivicultura.

En els últims anys, s'han incorporat un impor- tante nombre d'empreses de tecnologia aplicada a l'olivar, i també mereixen una especial atenció les empreses que puguin tenir sinergies amb altres cultius llenyosos, com poden ser l'ametller o el festuc, la maquinària del qual també s'utilitza en l'olivar.

Per què s'ha triat Tunísia com a país convidat? És la primera vegada que la fira té país convidat?

Sí, és la primera vegada que comptem amb un país convidat. En l'edició anterior ja es van iniciar amb Tunísia les negociacions perquè jugués aquest paper, però és cert que les restriccions entre països derivades de la pandèmia van fer inviable aquesta opció. Per això, en Expoliva 2023 sí s'ha fet efectiva aquesta invitació a través d'un conveni que es va signar a la fi del 2022 i que ha convertit a Tunísia en el primer país triat com a convidat per aquesta fira dedicada a l'olivar.

L'elecció d'aquest país del Magreb es deu al seu compromís amb Expoliva, ja que acudeix a la fira pràcticament des dels seus inicis. Ha estat com un premi a la seva fidelitat, que reforçarà els llaços entre Espanya i Tunísia entorn d'un element econòmic, social i cultural comú: l'olivar i l'oli d'oliva, que tan important és per a tots dos països.

La fira es planteja passar de biennal a anual?

És l'eterna pregunta que sempre sorgeix quan s'acosta la mostra, però la realitat és que no entra en els nostres plans que Expoliva passi a celebrar-se de manera anual. Entre altres motius, perquè consi- deramos que hem de donar marge comercial a les empreses perquè desenvolupin nous avanços, tant científics com tecnològics, en l'àmbit de l'olivicultura. És més, crec que part de l'èxit de Expoliva és aquí, en el seu caràcter biennal, que contribueix al fet que sigui un esdeveniment que esperen amb molta il·lusió tots els agents implicats en el sector.

Quants expositors hi haurà i de quants países?

Expoliva és molt més que una fira comercial i les dades de l'última edició, la del 2021, malgrat celebrar-se en circumstàncies especials per la pandèmia, van anar realment espectaculars: 45.987 visitants professionals, 291 expositors —28 d'ells internacionals, procedents de 10 països—, situats en més de 40.000 metres quadrats de exposi- ción. A més, va tenir lloc el XX Simposium Científic Tècnic, amb més de 200 comunicacions presenta- dones, i el VIII Saló Expoliva Verge Extra, que va comptar amb la participació dels 143 millors olis d'oliva verge extra del món.

D'altra banda, i centrant-nos en la pròxima edició, mancant un mes per a la celebració de Expoliva, el nivell comercial és excel·lent, ja que aconsegueix un 95% del total d'ocupació. La labor d'aquest últim tram de venda de la fira és importantíssima, ja que hem d'intentar donar ubicació a la llista d'empreses que estan interessades a prendre part. Això no significa que totes participin, ja que per la seva activitat, nombre de metres que necessiten o pavelló, pot ser que no trobin l'opció que els interessa, per això aquest últim tram de comercialització és més lent, ja que cal donar marge a les empreses perquè pensin i formalitzin la seva participació si realment estan interessades.

De totes maneres, estic convençut que finalmen- et s'ocuparà el total de l'espai expositiu que hem disposat per a la venda i intentarem donar la millor opció a les empreses interessades a exposar. Fins ara, per concretar les principals dades, comptem amb més de 250 expositors confirmats de 12 països diferents.
Què ofereix la fira, a més d'oli?

Expoliva és el millor aparador que té la nostra província i que ens obre al món. Jaén ha experimentat notables canvis en els últims anys, fruit de l'esforç d'una societat dinàmica, moderna i emprenedora. Portem 21 edicions, 40 anys, construint i creant valor en un dels sectors agroalimentaris més importants del territori nacional i internacional com és l'olivar.

En aquest sentit, Expoliva és molt més que una fira, és la fira de les fires del sector, i tots els que tenen alguna cosa a dir en aquest àmbit seran presents en la mostra. Així, Expoliva ha d'abordar el present i el futur del sector de l'olivar, una activitat en la qual conviuen explotacions petites, familiars, que constitueixen un complement de renda per als agricultors dels nostres municipis, amb unes altres molt més grans, que s'estan reconvertint en olivar intensiu i superintensivo i que són gestionades per grans corporacions.

D'altra banda, la fira també representa una opor- tunidad promocional per a la província de Jaén, que durant els dies en què se celebra brinda als visitants una oferta monumental, gastronòmica, cultural, de naturalesa… impressionant. Jaén és un destí d'interior ric i variat, que sorprèn a tots els que ens visiten i que alberga una enorme quantitat de tresors per descobrir.

Què significa Expoliva per a Jaén?

És la mostra més palesa que la província de Jaén està a l'avantguarda i encapçala a escala mundial un sector tan important i amb tant futur com l'oleícola, una cosa de la qual pocs territoris poden presumir. Quan es parla d'olivar i d'oli d'oliva, la veu i l'opinió de Jaén s'han de sentir alt i clar, perquè som els principals productors mundials d'oli d'oliva i també d'oli d'oliva de qualitat, però aquest lideratge en la faceta productora volem traslladar-lo a tots els àmbits que tenen relació amb aquest sector, d'aquí ve que sigui lògic que la principal fira relacionada amb la indústria oleícola se celebri a la província de Jaén, referent indiscutible i ineludible de l'olivar i l'oli d'oliva en el món.