Cooperatives Agroalimentàries Castella-la Manxa, organització que representa el cooperativisme agroalimentari regional i que aglutina 437 cooperatives i 160.989 socis i sòcies, va lliurar el passat 20 de maig els guardons dels seus I Premis Cooperatius, la gala dels quals es va celebrar al Palau de Congressos d'Albacete, després de la celebració de l'assemblea general. Una assemblea en què es van aprovar els comptes i la memòria de gestió realitzada pel Consell Rector durant l'any 2021 i el pla d'actuació per al 2022.
L'acte, que va comptar amb la col·laboració de la Fundació "la Caixa" en la seva aposta pel desenvolupament del cooperativisme agroalimentari, va reunir més de 400 responsables de cooperatives i representants del sector agroalimentari de Castella-la Manxa, i va ser inaugurat per l'alcalde d'Albacete, Emilio Sáez i el president de la Diputació Provincial d'Albacete, Santiago Cabañero; i clausurat pel president de Cooperatives Agroalimentàries Castella-la Manxa, Ángel Villafranca i el conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural, Francisco Martínez Arroyo.
Les cooperatives que han aconseguit els Premis Cooperatius i que posen en valor davant la societat les bones pràctiques que en diferents àmbits de la gestió empresarial estan desenvolupant aquestes empreses van ser, en la categoria d'excel·lència cooperativa, la Cooperativa Champinter, de Villamalea (Albacete ); el premi a la sostenibilitat econòmica va recaure en la Cooperativa Virgen de las Viñas de Tomelloso (Ciudad Real); El Progreso de Villarrubia de los Ojos va aconseguir el premi a la sostenibilitat social, i Coopaman, a la província de Conca, la distinció a la sostenibilitat mediambiental. També es va lliurar el premi valors solidaris a Médicos del Mundo per la seva tasca humanitària a Ucraïna.
Durant l'esdeveniment, el president de Cooperatives Agroalimentàries de Castella-la Manxa, Ángel Villafranca, i després de felicitar les premiades i també tots els seus socis i sòcies, va assenyalar que "aquest és un dia gran per al cooperativisme de la regió perquè les nostres cooperatives es vesteixen de gala per mostrar el seu valor davant del consumidor. Les nostres cooperatives agroalimentàries representen el 42% del valor total de la producció agrària i són líders no només en producció d'aliments sinó també en valors. Valors que fa prevaldre una societat com la nostra, i per a la qual treballem dia rere dia, com són la responsabilitat social, el medi ambient, l'excel·lència, la innovació i la qualitat (?), en definitiva, un compromís ferm per garantir el desenvolupament rural als nostres pobles a través de la generació de feina i riquesa, fixant població i garantint el futur de la nostra terra".
A la clausura, Francisco Martínez Arroyo va posar en valor que "no hi ha cap organització a la regió que agrupi tanta gent, tants socis, ciutadans de la nostra terra, que s'impliqui tant com en el cooperativisme agroalimentari. Darrere d'això que avui celebrem hi ha 160.000 cooperativistes, agricultors i ramaders que són els amos de tot això".