Agricultura

En funcionament el projecte CARINA per introduir nous sistemes agrícoles sostenibles i diversificats

13/12/2022

Representants de Cooperativas Agro-alimentarias de España van participar recentment en el llançament del projecte europeu CARINA, els socis del qual es van reunir a Bolonya (Itàlia) coordinats per Alma Mater Studiorum-Università di Bologna. El nou projecte "CARINA: CARinata i CamelINA per impulsar la diversificació sostenible en els sistemes agrícoles de la UE", es duu a terme gràcies al finançament de la Comissió Europea, amb una partida de 7.512.996 euros en el marc del programa Horizon Europe.


El projecte se centra en dos nous cultius de llavors oleaginoses, carinata i camelina, que es caracteritzen per la seva capacitat de proporcionar múltiples matèries primeres de baix iLUC (Indirect Land Use Change-canvi indirecte de l'ús del terra) per a la bioeconomia. En aquest sentit, la carinata i la camelina es poden cultivar amb èxit gairebé a tot arreu d'Europa i el nord d'Àfrica. A més, els olis d'alta qualitat que s'extreuen de les plantes es poden transformar en productes innovadors de base biològica (bioherbicides, bioplàstics, bioestimulants, etc.).


Cooperativas Agro-alimentarias de España té previst desenvolupar des de 2023 fins al final del projecte (2026), amb la col·laboració de Cooperativas Agro-alimentarias de Aragón, un assaig per avaluar les possibilitats d'adaptació de la Brassica Carinata en zones àrides d'aquesta regió amb la intenció de reemplaçar els guarets. La camelina és l'altre conreu que Camelina Company provarà en condicions reals.


Segons Pablo Fernández, tècnic responsable del projecte a Cooperativas Agro-alimentarias de España, "l'objectiu és assolir un model rendible de bioeconomia circular que generi valor no només a partir del producte principal (l'oli), sinó també a partir dels residus agrícoles i les terres de filtratge aconseguides després de l'extracció. D'aquesta manera, s'estudiaran diversos productes obtinguts a partir de la biomassa residual que en resulti, tals com biopesticides o bioestimulants, alguns dels quals posteriorment es tornaran al mateix lloc en què es van produir".