Amb més de mil hectàrees de plantacions de cítrics, síndries i melons, incloent-hi les pròpies i les de productors associats i finques compartides amb els seus socis al Brasil, l'empresa castellonenca Frutínter, propietat de la família Usó Prades, està immersa en una inversió de 12 M? a la planta d'Onda, amb la intenció d'augmentar la capacitat productiva per continuar creixent.
"S'està construint una nau de 12.000 metres quadrats per instal·lar-hi la maquinària per classificar la fruita abans d'entrar a la zona de confecció, i també millorarem la capacitat productiva de nous formats",
explica Pilar Usó. Ella i els seus germans Javier, Jorge, Vicente i Carlos són la segona generació de l'empresa que va néixer en una petita sala de manipulat i envasat de taronges a Alqueries i es va fer forta a l'antic mercat del Born de Barcelona. Té la seu a Vilareal, plataformes a Mercabarna i Mercamadrid i genera 500 llocs de treball de mitjana anual.
"Els nostres productes principals són els cítrics (taronges, mandarines i clementines), amb 150.000 tones, el meló (12.000 tones), la síndria (7.000 tones) i productes diversos, com verdures i altres fruites (15.000 tones).
La família participa en diverses firmes agrícoles i és sòcia de Nuppec Logística, una empresa de transport que es crea per la necessitat en logística de les empreses del grup", afegeix Javier Usó, el gerent de la companyia familiar.
Els seus mercats principals són a Espanya i al sud i el nord d'Europa, i la seva intenció és tenir més presència en països com Alemanya o el Regne Unit després d'haver augmentat progressivament les exportacions a l'Amèrica del Sud, l'Amèrica Central i el Canadà.
Durant l'última temporada, la facturació i ocupació han augmentat "a causa, d'una banda, del fenomen de la COVID-19, per l'augment de la demanda de cítrics i, de l'altra, per la situació conjuntural de la campanya, d'escassa collita i preus alts", afegeix el gerent. L'empresa va tancar la facturació del maig amb unes vendes de nou exercici, que hi haurà un increment en el volum de cítrics perquè s'espera un augment en la producció al camp.
Sobre els efectes de la pandèmia, Pilar Usó matisa que el coronavirus també els ha ocasionat un augment en els costos de producció: "Hem hagut d'establir mesures per prevenir possibles contagis, tant al camp com als centres de producció; ens hem hagut d'adaptar a una nova realitat, i això requereix esforços de tota mena".
El gerent considera que el sector de la fruita i les hortalisses "tendeix a la concentració a tots els nivells, en producció, en comercialització, com està passant en altres sectors, i la societat està més preocupada per la sostenibilitat en tots els processos". "Com a productors agrícoles ?apunta Pilar Usó? estem investigant poder combatre les plagues amb depredadors naturals criats en insectaris propis a l'Alcora (Castelló). Reproduïm Cryptolaemus montrouzieri i Anagyrus pseudoccoci, enemics naturals de la plaga del cotonet: el primer el depreda i el segon el parasita".
Frutínter participa en una societat dedicada a obtenir noves varietats cítriques: Investigaciones citrícolas Castellón. "S'intenta aconseguir varietats que ajudin a prolongar la temporada de collita, tant en començar-la com en acabarla. Amb això, podem treure la pressió de grans volums de producte al mercat durant la campanya i, a més, ajuda a fer que l'activitat comercial i agrícola sigui més prolongada en el temps per aconseguir una millora en rendibilitat per als productors", precisa Javier Usó.
"Entre les opcions d'anticipar o prolongar temps de collites, sembla més interessant la segona, ja que al començament tenim una competència cada vegada més considerable de les mandarines tardanes de l'hemisferi sud", concreta.
El 2018 la companyia va formalitzar un acord amb la Universitat Politècnica de València (UPV), amb el qual naixia la Càtedra Frutínter per promoure el desenvolupament sostenible de les explotacions agrícoles que tenen al nord de la província de Castelló. Amb un dels primers projectes, coordinat pel professor de l'escola, Pedro Beltrán, ha reduït a la meitat l'aigua i l'adob necessaris per conrear cítrics.
"El projecte consisteix ?assegura Javier Usó? a donar a la planta el que cal en el moment precís. Per saber quan és aquest moment i aquesta quantitat creuem la informació captada per satèl·lit amb la informació obtinguda per sondes edafomètriques ubicades estratègicament a la finca. Aquesta anàlisi ens permet definir amb més exactitud i precisió els programes de reg i adob de la plantació".
El projecte s'ha desenvolupat a la finca Las Pedrizas, a Onda. "Aquesta nova tecnologia, que es podria definir com a citricultura de precisió, suposa un esforç inversor que requereix grans agrupacions productives, és a dir, grans finques o societats de reg que aglutinen moltes hectàrees de cítrics per poder-se implementar", conclou.