Indústria

La fruita, les patates i les hortalisses impulsen l'IPC

15/08/2019

Els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques van pujar un 0,9 % en termes anuals ?quatre dècimes més que el juny?, impulsats en gran mesura per l'alça de les categories de les llegums i les hortalisses (+9,8 %), les patates (+7,3 %) i l'evolució de la fruita (-5,0 %), que baixa menys que el juliol del 2018.


Així es desprèn de l'índex de preus de consum (IPC) del juliol publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que també reflecteix un augment anual dels preus de les begudes alcohòliques i del tabac del 0,5 % respecte del mateix mes del 2018.


Pel que fa al juny, els preus d'aliments i begudes no alcohòliques van baixar un -0,3 %, mentre que els de les begudes alcohòliques i el tabac es van mantenir invariables; les variacions van oscil·lar entre el repunt de les carns d'oví i porcí (+0,8 % en tots dos casos) i la caiguda de la de la fruita fresca (-3,4 %).


Juntament amb les hortalisses i les patates, van registrar al juliol augments interanuals el preu de la carn de porcí (+4,6 %); peix fresc i congelat (+3,2 %); "altres carns" (+2,8 %); aigua mineral, refrescos i sucs (+2,4 %); pa (+1,9 %); carn d'oví (+1,7 %); sucre (+1,7 %), i "altres preparats alimentaris" (+1,1 %).


Les pujades anuals fins al juliol menys fortes van correspondre als preus de les begudes alcohòliques (+0,9 %); cereals i derivats (+0,7 %); carn de vacum (+0,6 %); làctics (+0,5 %); carn d'au (+0,4 %); crustacis i mol·luscos (+0,4 %); ous (+0,3 %); tabac (+0,3 %), i llet (+0,1 %).


Els aliments i les begudes que van tenir una inflació anual negativa van ser, a més de la fruita fresca, els olis i els greixos (-13,0 %); la fruita en conserva i la fruita seca (-0,5 %); el cafè, el cacau i les infusions (-0,5 %), i els preparats de llegums i hortalisses (-0,3 %).


Totes les autonomies van registrar augments anuals de l'IPC d'aliments i begudes no alcohòliques tret dels territoris de Ceuta i Melilla (totes dues amb una retallada del -0,2 %): La Rioja es va situar al capdavant (+2,2 %), seguida de Catalunya (+1,7 %); Madrid (+1,3 %), Navarra (+1,2 %), i Castella-la Manxa (+1,0 %).


Pel que fa als preus de les begudes alcohòliques i el tabac, destaca el repunt anual a les Canàries (+5,0 %), a gran distància del +0,8 % de Madrid, que s'ha situat en segona posició pel que fa a pujades.


La taxa anual de l'IPC general el juliol va ser del 0,5 %, una dècima superior a la del juny passat, un increment impulsat sobretot per l'evolució dels preus de la fruita i els carburants, segons l'INE; la variació mensual es va fixar en el -0,6 %.