Agricultura

El fred intens amenaça de desproveir els mercats de fruita i verdura

11/01/2021

La campanya no dona treva als agricultors i les empreses del sector hortofructícola en les províncies d'Almeria i Granada. La borrasca Filomena està deixant temperatures mínimes rècord a tota Espanya, també al sud. La pluja i la neu cauen sense parar al llarg de tota la setmana i en aquestes condicions els cultius no ofereixen els rendiments previstos. El temporal està sent dels més durs que es recorden durant dècades i la situació amenaça de mantenir-se fins i tot durant la propera setmana.


La producció ha caigut de manera molt considerable i està afectant totes les referències: tomàquet, cogombre, carbassó, albergínia, pebrot? L'únic que no es desploma són les pissarres de preus, però les altes cotitzacions són només fruit de l'elevada escassetat de producte.


En la situació actual no hi ha capacitat per abastir tota la demanda que hi ha, ni tan sols per atendre la major part dels acords comercials que ja tenien tancades les empreses de comercialització.


El fred intens manté paralitzat el creixement de les plantes i dels seus fruits i, alhora amenaça de provocar danys que podrien ser irreparables en aquestes alçades de la temporada. Al camp, els agricultors no tenen prou quilos per recol·lectar, i als magatzems de confecció no entren prou productes com per donar sortida a totes les comandes. El resultat és que un cop més els comptes no surten, perquè tot i els "bons" preus del moment, el volum no arriba a proporcionar rendibilitat al sector.


Segons l'anàlisi efectuat pel professor del departament d'economia i empresa de la Universitat d'Almeria, Juan Carlos Pérez Mesa, "en termes percentuals els productes que mostren un increment major són: albergínia, carbassó i cogombre. Aquests productes pràcticament han doblat el preu en una setmana. El preu del tomàquet creix gairebé un 60%. El pebrot és el producte amb un augment menor (un 17%)".


Les dades setmanals de seguiment per al tomàquet i el cogombre de què disposa COEXPHAL reflecteixen que l'augment de preus es deu a una caiguda molt significativa de la producció.


Pérez Mesa assenyala que en el cas del tomàquet "el descens durant la primera setmana de l'any és del 27% i la mateixa xifra es mantindrà durant la propera setmana". El comportament del cogombre és semblant, i en podria caure el volum un 30% en la segona setmana d'aquest any. En el cas del carbassó i l'albergínia, s'espera un comportament semblant per als pròxims dies.


El professor de la Universitat d'Almeria recorda que "malgrat que l'increment de preus sempre és una bona notícia, no ho és tant quan superen el llindar en el qual el client decideix deixar de comprar". A més a més, el gran descens en el nombre de quilos també compromet la rendibilitat dels agricultors en un moment crucial per a la campanya.


Històricament, en la segona setmana es comercialitza el 3% de la producció total, amb un valor de 75 milions d'euros.