El frau alimentari podria tenir els dies comptats. Carn, peix o productes vegans i vegetarians, entre d’altres, tenen des de principis d’any un nou sistema d’anàlisi en recerca i desenvolupament els avenços del qual han permès posar en marxa aquest servei amb excel·lents resultats. Tota una revolució de la qual es preveu que esdevingui el gran cavall de batalla de les pràctiques fraudulentes del sector alimentari. Es tracta d’un projecte de recerca que duu a terme l’empresa espanyola Laboratorios Tecnológicos de Levante, finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) de la Generalitat Valenciana, a través dels fons FEDER, que ve a acabar amb les males praxis que avui dia encara es continuen produint en la composició d’ingredients i en l’etiquetatge de la indústria alimentària.
El projecte denominat Food Fraud liderat per la companyia LTL demostra la infal·libilitat de l’aplicació de les tècniques genòmiques com a metodologia d’anàlisi i certificació de la composició dels aliments, a fi de garantir-ne la qualitat i combatre el frau alimentari relacionat amb l’etiquetatge incorrecte o la substitució d’ingredients, entre d’altres. La recerca ha permès desenvolupar i posar en marxa aquesta metodologia en carn i peix, dues de les cinc categories d’aliments que més recerca susciten l’any, i continuaran estenent-la a la resta de variants.
Food Fraud suposa un gran avenç en el desenvolupament de tecnologies ràpides i eficaces contra el frau alimentari demostrant de forma pionera la viabilitat tècnica de la seqüenciació massiva en l’àmbit de l’alimentació. Els resultats que ara per ara ha obtingut Laboratorios Tecnológicos de Levante demostren el valor d’aquests nous procediments de qualitat per protegir les empreses agroalimentàries, que treballen rigorosament per donar als consumidors la total seguretat en els productes que consumeixen.
Les tècniques genòmiques emprades en el projecte estan basades en la seqüenciació massiva (NGS, Next Generation Sequencing). Mitjançant l’ús d’aquestes tècniques s’aïlla tot l’ADN que hi ha en una mostra d’aliment, s’amplifica i, posteriorment, s’identifica amb una de les diverses espècies a què pertanyen les cadenes d’ADN amplificat. Això permet, de forma diferencial i en un únic assaig, extreure el total d’espècies que s’inclouen en un aliment en lloc d’efectuar deteccions úniques, com és habitual.
Aquesta innovadora metodologia d’assaig de seqüenciació massiva suposa grans avantatges en comparació amb els mètodes convencionals que s’usen actualment per identificar espècies en aliments. I és que les tècniques genòmiques són capaces de detectar àgilment espècies que no s’analitzen de manera rutinària en els processos habituals i, a més, permet l’escalabilitat del nombre de mostres que s’analitzen a cada lot.
Els resultats que fins al moment ha obtingut Laboratorios Tecnológicos de Levante demostren que “els mètodes de seqüenciació massiva emprats són una eina útil per detectar la presència d’espècies no volgudes o desconegudes en mostres d’aliments complexes, fet que suposa un avenç definitiu a l’hora de garantir la qualitat i fiabilitat de la indústria alimentària”, explica el departament de Genòmica d’aquests laboratoris.