Emocions agràries

Francisco Burillo Associació Instituto de Investigación y Desarrollo de la Serranía Celtibérica

01/03/2019

Havia de ser el 14 de febrer el dia que, des de l'associació Instituto de Investigación y Desarrollo de la Serranía Celtibérica, amb seu a Terol, veiessin finalment com el Parlament Europeu reconeixia el despoblament com una qu?estió prioritària. El dia que, des de la "ciutat dels amants", celebréssim com l'Eurocambra aprovava fer especial atenció als reptes als quals s'enfronten les àrees amb desavantatges naturals o demogràfics greus i permanents, i a desafiaments com els que esmenta l'article 174 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.


Des que cap al 2011 vam començar el nostre camí perquè des dels diferents governs s'emprenguessin mesures que remeiessin la lacra territorial que tenalla Espanya, hem gestat els criteris perquè el territori rural rebi fons econòmics finalistes i un tracte fiscal discriminatori semblant al que hi ha a les illes Canàries.


El nostre coneixement de l'àmbit rural, el nostre estudi en profunditat de la legislació europea que actua com a marc per a la dels països membres, ens va portar a visibilitzar la situació real del despoblament d'Espanya i el sud d'Europa. Una situació que la investigadora i experta en SIG Pilar Burillo va cartografiar i va plasmar al mapa que, gràcies a la visió política del vicepresident del Parlament Europeu, Ramón Luis Valcárcel, i del seu equip, es va incorporar com a demanda concreta al nou Reglament dels fons europeus.


Així, amb el suport inestimable del Grup Socialista Europeu, seran finalistes de fons europeus en el període 2021-2027 les àrees de molt baixa densitat de població ?per sota de 8 hab./km2?, segons l'acord d'adhesió de 1994 de Finlàndia i Suècia, i de baixa densitat ?per sota de 12,5 hab./km2?, a partir de la proposta d'ESPON del 2012.


Aquesta delimitació de territoris és l'única que fa visible que en el 53 % del nostre territori només hi viu el 5 % de població, i que aquesta situació, que ni tan sols el nostre veí Portugal frega amb el 24 % de territori despoblat, constata que el nostre problema, el d'Espanya, es deu a la falta continuada de polítiques que treguin el malalt del coma.


Per tot això, i perquè considerem que el despoblament és una qu?estió d'Estat que exigeix mesures des de la responsabilitat, compartim la nostra alegria amb totes les persones i entitats que, amb altura de mires, han cregut en el nostre projecte, han confiat en la nostra feina i amb les quals hem aconseguit que els enamorats dels seus territoris fixin el 14 de febrer com un dia històric contra el despoblament