Agricultura

França obligarà a precisar l'origen de la mel

24/07/2019


El Govern francès ha anunciat aquest dijous un decret per obligar que a les etiquetes de la mel apareguin els països d'origen perquè el consumidor pugui triar amb coneixement de causa i lluitar conta els equívocs i els fraus. El projecte de decret es notificarà els dies vinents a la Comissió Europea, han explicat en un comunicat els ministeris d'Agricultura i d'Economia, que han assenyalat que l'etiquetat actual és poc clar. Es referien en particular a mencions com ara "mels originàries i no originàries de la Unió Europea", que a la pràctica vol dir que aquest envàs pot contenir qualsevol barreja de qualsevol país del món.


La nova normativa francesa que se sotmetrà a l'examen de Brussel·les obligarà que quan es barregi mel procedent de diferents països es precisin per ordre decreixent tots els que representin més del 20 % del total.


Per a l'Executiu, el fet que la producció nacional (entre 20.000 i 30.000 tones segons els anys) no sigui prou per satisfer la demanda (unes 40.000 tones anuals) alimenta els riscos de frau sobre l'origen i, en particular, que s'intenti presentar com a francesa mel que no ho és. Els dos últims anys, els serveis antifrau francesos han fet controls en 317 establiments que han donat lloc a l'examen en laboratori de 262 mostres, i en un 32 % dels casos hi han detectat anomalies.


">">">