R+D+i

El Fòrum Datagri abordarà a Saragossa la transformació del sector

11/11/2019

Saragossa acollirà el 14 i el 15 de novembre del 2019 la IV edició del Fòrum Datagri, l'esdeveniment de referència per impulsar la transformació digital al sector agroalimentari, en el qual es poden contrastar les visions de més de vint experts internacionals i conèixer els detalls de diversos casos d'èxit a escala mundial al voltant de la digitalització de la cadena de valor agroalimentària.


Dins de les jornades tindrà lloc el #FarmingDay, una sessió demostrativa al camp en què el públic assistent podrà descobrir les solucions més innovadores relacionades amb la intel·ligència artificial, big data, IoT (internet de les coses), sensorització, utilització d'imatges multiespectrals capturades per satèl·lits de la xarxa Copernicus, etc., aplicades a la presa de decisions en el sector agroalimentari, informa el Govern d'Aragó en una nota de premsa.


Dins d'aquesta jornada demostrativa es presentarà el projecte Grapevine, iniciativa que pretén millorar els sistemes actuals de predicció i control de plagues en el sector vitícola, gràcies a les tecnologies de big data i intel·ligència artificial, amb l'objectiu de millorar l'eficiència i l'eficàcia a l'hora d'aplicar productes fitosanitaris, disminuir l'impacte ambiental i augmentar la viabilitat de les explotacions a través de l'optimització de costos.


El projecte Grapevine ha estat seleccionat dins de la convocatòria "Connecting Europe Facility in the field of Telecommunications (CEF Telecom) Public Open Data", que pretén establir "ponts digitals" (infraestructures de serveis digitals) en benefici dels ciutadans, les empreses i les administracions públiques.


Grapevine proporcionarà eines de prevenció i monitorització per establir possibles escenaris de propagació de plagues, de manera que permetrà als pagesos optimitzar l'ús de productes fitosanitaris i donar com a resultat impactes econòmics i ambientals molt positius, ja que, a més, es podran aplicar a tota la Unió Europea.


Dins del projecte, s'estudiaran diversos models predictius que representen el comportament de les diferents plagues i malalties, fent servir a més les possibilitats que ofereix la intel·ligència artificial per millorar les capacitats de predicció actuals en les plagues i malalties principals de la vinya.


La iniciativa tindrà una durada de 36 mesos, i començarà durant el segon semestre de l'any 2019. El projecte, que té un finançament de més de 2 milions d'euros, el durà a terme un consorci internacional format per 7 entitats de Grècia i Espanya, i coordinat per Atos, empresa líder europea en tecnologies de la informació.


Aragón és protagonista en aquest consorci amb un equip multidisciplinari format per diversos organismes públics. Així, el Centre de Sanitat i Certificació Vegetal establirà els escenaris i definirà la composició i l'abast del programa pilot principal de la iniciativa, mentre que Itainnova serà el líder del disseny dels models lògics i la plataforma d'intel·ligència artificial, gràcies als seus actius de R+D i el seu fort posicionament internacional.


D'altra banda, Sarga posarà a disposició del projecte la xarxa de sensors actual i IoT, i en coordinarà l'actualització i el redisseny per obtenir correctament els paràmetres requerits.