Agricultura

El formatge manxego busca vendre més a Espanya, la UE i Àsia pels aranzels dels EUA

11/12/2019

El sector del formatge manxego augura una disminució dels ingressos com a conseqüència dels aranzels aplicats a aquest producte als Estats Units, per la qual cosa ja treballa a augmentar les vendes tant a Espanya com a la resta d'Europa, a més de veure Àsia com una nova oportunitat de mercat.


Així ho ha explicat aquest dimarts en declaracions als periodistes el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen "Queso Manchego", Antonio Martínez, després de mantenir a Madrid una reunió amb el ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per transmetre-li la seva "preocupació" per l'esmentat aranzel.


Prop d'una tercera part dels 200 milions d'euros que factura el sector cada any corresponen a les exportacions als Estats Units, d'acord amb les seves dades.


"El més normal és que l'aranzel afecti les vendes, el que encara hem de veure és en quina mesura. Encara és aviat per donar xifres", ha indicat.


Les feines de promoció del formatge manxego a Espanya ja estan "donant fruits", segons Martínez, qui aposta per estendre aquesta estratègia per "compensar" les previsibles pèrdues derivades de la caiguda del consum als Estats Units, tant a Europa com al mercat asiàtic, un continent encara per explorar.


"Allà els productes europeus agraden, i les referències prèmium com és el formatge manxego poden tenir una veta de mercat. Estem disposat a anar-hi", ha assegurat.


Planas ha incidit en la importància que té el mercat estatunidenc per al formatge manxego, tot i que també ha coincidit en què és massa aviat per fer una avaluació de l'impacte de la pujada d'aquests impostos en les importacions de productes agroalimentaris europeus, ja que van entrar en vigor fa poc.


El ministre ha apostat per potenciar la promoció comercial del formatge manxego com a mesura per minimitzar l'impacte de les taxes nord-americanes. Per a Planas, són "inacceptables" les mesures adoptades pel Govern dels Estats Units i ha demanat a la Comissió Europea "fermesa" en la defensa dels interessos dels sectors afectats.


El Govern d'Espanya, ha afegit, implementarà "totes les mesures" que calgui per "reparar" les conseqüències dels aranzels. A la trobada amb el ministre en funcions també hi ha assistit el conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez Arroyo, qui ha avançat que s'analitzarà juntament amb el Ministeri la possibilitat que el sector del formatge manxego "aprofiti una línia d'ajuts de la UE per difondre figures de qualitat" dotada amb 200 milions d'euros.


"Ho estudiarem perquè es podria arribar a acords amb altres denominacions d'origen de Castella-la Manxa, d'altres regions d'Espanya o d'altres països europeus per fer projectes de promoció en comú, que és el que es pretén amb aquesta línia", ha explicat.


Martínez Arroyo ha destacat el valor del formatge manxego com a imatge de la Marca Espanya i ha emmarcat la recent arribada d'aquest producte amb denominació d'origen als lineals de la cadena de supermercats Mercadona en aquesta política de reforçar també el consum dins d'Espanya.