www.expofoodtech.com/" target="_blank" rel="noopener">Food 4 Future - Expo FoodTech 2021, l'esdeveniment d'innovació organitzat per www.azti.es/?utm_source=Nebext" target="_blank" rel="noopener">AZTI i NEBEXT que reunirà la indústria d'alimentació i begudes del 15 al 17 de juny al Bilbao Exhibition Centre (BEC), posarà en contacte empreses líders del sector amb start-ups que estan desenvolupant solucions i projectes d'innovació que impulsaran la revolució del sector i donaran lloc a nous models productius. El congrés comptarà amb el FoodTech Startup Forum, on més de 2.000 start-ups d'arreu del món han presentat les seves candidatures per mostrar les solucions que estan transformant la indústria alimentària en segments com el carni, el pesquer, els lactis, la indústria de l'oli, l'agricultura, els cereals, les conserves i les begudes.
Entre les 20 propostes finalistes hi ha Alacarte, una start-up que ha desenvolupat un dispositiu automatitzat que redueix el contingut d'alcohol i les calories de qualsevol ampolla de vi o licor conservant-ne l'essència original. Permet als consumidors triar el percentatge d'alcohol que volen reduir just abans de consumir-lo i és capaç de reduir el 80% d'alcohol per volum en només 5 minuts, a més d'eliminar-ne els sulfits.
L'alimentació saludable és una de les línies estratègiques que s'abordaran a Food 4 Future. La start-up Omics ha creat una solució que uneix ciència (nutrició, nutrigenòmica i ciències òmiques) i algoritmes basats en intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic. L'empresa ha analitzat i integrat en un mateix sistema milers d'articles sobre salut i nutrició, i ha confrontat les dades amb altres articles relacionats amb les ciències òmiques, especialment del camp de la nutrigenòmica. La informació recopilada ha estat processada matemàticament per dissenyar un complex algoritme, que està darrere del sistema de suport a la decisió (DSS). A partir d'aquesta informació, dissenyen un sistema que proporcioni consell dietètic altament personalitzat.
La producció de nous aliments és l'activitat principal de Cocuus, una start-up que desenvolupa solucions industrials per a la producció de proteïnes animals d'origen vegetal o cel·lular (aliments mimètics) mitjançant la impressió làser 2D / 3D, la bioimpressió i la robòtica. La companyia ha creat MIMETHICA, la primera plataforma de tecnologia alimentària que incorpora múltiples tecnologies (làser, 3D, injecció de tinta...) i ingredients propis (biotintes) per formular nous aliments. En la mateixa línia, la start-up BioTech Foods està especialitzada en la producció industrial de proteïnes animals alternatives. Aquesta companyia produeix carn altament nutritiva, sana i segura, que es conrea en un entorn controlat mitjançant tecnologia de cultiu cel·lular, el que fa innecessària la cria d'animals per a l'alimentació, i contraresta la manca de sostenibilitat de la ramaderia industrial.
Una altra de les start-ups finalistes defensa la robotització i l'automatització de processos com a estratègia principal en la qual assentar models de negoci i crear nous models productius. MiFood és una empresa especialitzada en la venda de robots que automatitzen processos de cuina en restaurants. Poden cuinar i de dur a terme tots els passos del procés de preparació d'aliments. A Espanya ja hi ha més de 30 restaurants que utilitzen els seus serveis i esperen arribar als 50 restaurants a la fi del 2021.
La start-up BioTip ha creat una etiqueta per controlar amb més precisió la data de caducitat dels aliments. La seva solució proporciona una mesura de frescor precisa i contínua a cada envàs. El concepte és senzill: l'etiqueta inclou una petita bossa que conté una mostra del producte i productes bioquímics que, mitjançant una reacció química, n'indiquen l'estat de frescor a través del canvi de color dels adhesius.