Innovació

"Food 4 Future genera xarxes entre professionals de tota la cadena alimentària"

07/04/2022


Rogelio Pozo és el director del congrés i CEO del centre tecnològic AZTI.


Què és Food 4 Future?


Un esdeveniment únic d¿innovació per a professionals de tota la cadena de valor del sector alimentari. Durant tres dies, reunirà a Bilbao més de 6.000 visitants i 250 firmes expositores per presentar les seves novetats tecnològiques i solucions innovadores a foodtech. Acollirà el Food 4 Future World Summit, el congrés europeu més gran on descobrir, en cinc auditoris, tendències, casos d'èxit i eines per transformar la indústria de l'alimentació i begudes de la mà de més de 350 experts internacionals. Aglutina una fira expositiva amb novetats tecnològiques i és un espai on es generen xarxes entre els professionals de tota la cadena de valor de l'alimentació.


Què teniu d'exposició, de congrés científic, de networking?


Volem que el F4F sigui temps de qualitat, que vinguin els consells de direcció de les empreses, el CEO, el director de màrqueting, el d'operacions, el de tecnologia i el d'I+d+i per ajudar-los a la selecció de totes les seves estratègies. F4F és exposició, és congrés científic i és networking. Els visitants poden triar entre 60 temàtiques. Comptarem amb les start-ups més innovadores, podran conèixer incubadores i fons d'inversió i empreses que els podrien ajudar a desenvolupar el seu model de negoci.


Què no ens hem de perdre?


Hi ha una aposta per la digitalització per donar resposta a les necessitats de ser més eficients, reduir la petjada hídrica i el consum d'energia, en logística i conèixer com es comporta el consumidor. Tot allò que té a veure amb la digitalització de la cadena de valor, des de temes d'agricultura i pesca de precisió fins a intel·ligència artificial. Hi ha novetats en sistemes de control de qualitat: estem acostumats a veure laboratoris físics on hi ha gent amb bata blanca i estan apareixent una gamma de sensors que permetran mesurar gairebé en temps real informació de paràmetres fisicoquímics dels aliments.


Estan sorgint mètodes de producció de proteïnes vegetals alternatives. Veurem nous sistemes d'etiquetatge ambiental com l'ENVIROSCORE, que integra en una sola etiqueta 16 impactes ambientals i permet mesurar l'impacte a tota la cadena de subministrament, des que es produeixen fins que es consumeixen els aliments.


Hi ha novetats per a la salut: avenços en la nutrició de precisió, personalitzada, basada en avenços de tecnologies òmiques i en el microbioma.



Hem treballat amb col·laboradors internacionals perquè Food 4 Future sigui una plataforma d'intercanvi de coneixement que reuneixi els ponents i les empreses que lideren la sostenibilitat i l'impacte de l'alimentació a la salut.


Quins reptes té el sector?


El primer repte és demogràfic: garantir el subministrament alimentari a escala mundial. La tecnologia ha augmentat la capacitat i els rendiments del sector, però ens estem trobant que la quantitat de terra i aigua disponible en algunes parts, com Àsia, és cada vegada més petita. La majoria de les terres a Amèrica del Sud i Amèrica del Nord, i també a Europa, s'estan destinant a produir per alimentar animals. El repte següent és produir d'una manera més sostenible, eficient i saludable. El tercer repte és adequar la indústria a les necessitats canviants dels components del consum. La distribució és global i com a consumidors estem evolucionant a la "hiperconveniència". Sistemes de distribució tradicionals conviuran amb nous sistemes que creixen molt ràpid i que poden descol·locar una empresa si no els té en compte.


Quina posició ocupa la indústria agroalimentària espanyola al rànquing d'innovació?


Hi ha moltes llistes. No som Holanda, ni Israel, ni els EUA, encara que sí que diria que Espanya és al top ten. A la indústria agroalimentària no hem estat capaços, m'incloc entre els que estem al sector, de posar-la al nivell que li correspon. En contribució al PIB, en ocupació, és més gran que altres de les que es parla més, com l'automoció. És una gran indústria, molt competitiva, exportadora, tecnològica i genera inversió.


Quantes candidatures es van presentar el 2021 als premis Foodtech Innovation Awards?


75. Aquest any el procés es tanca al maig. Les empreses poden optar al millor projecte de sostenibilitat, digitalització, alimentació saludable, automatització i robòtica i en innovació, una categoria internacional i una altra d'Espanya.


Què aporta AZTI?


Coneixement, rigor científic i xarxes i aliances que hem generat en els nostres 40 anys d'existència, per això liderarem l'organització del congrés. Treballem per construir una societat saludable, sostenible i íntegra mitjançant ciència i tecnologia d'impacte.


Quins desenvolupaments presenta?


L'ENVIROSCORE, de què parlava abans, una etiqueta ambiental europea desenvolupada per AZTI i la Universitat de Lovaina. Permet a les empreses una producció més sostenible i ajuda el consumidor a prendre decisions. També una plataforma de nutrició personalitzada. Portem anys treballant en assaigs clínics a hospitals, hem anat testant evidències científiques per desenvolupar aliments adequats a grups nutricionals com a persones amb
malalties cròniques o esportistes. La salut i l'alimentació formen un binomi indissoluble en la prevenció de malalties. La capacitat d?aportar recomanacions dietètiques basades en necessitats i preferències individuals pot ajudar a donar resposta a la situació de la societat en matèria de nutrició i salut i és una oportunitat per al sector de l?alimentació.