Suposa en valor uns 1.728 milions d'euros i és el primer en importància, després de la Unió Europea.
Els Estats Units van anunciar aquest dimecres que el 18 d'octubre començarà a imposar aranzels a la Unió Europea (UE), amb més pes en quatre països, entre els quals, Espanya, després de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) a favor de Washington en una prolongada disputa comercial.
Entre els productes que es veuran afectats pels gravàmens figura el formatge fresc, les olives, l'oli d'oliva i productes porcins d'origen espanyol, alemany i britànics, a més del vi, d'acord amb una llista distribuïda per l'Oficina de Comerç Exterior.
La patronal de la indústria alimentària ha traslladat en un comunicat la preocupació que hi ha per aquest anunci, ha reclamat col·laboració per evitar-ho i ha advertit "de l'efecte negatiu que comportaria aquest escenari per a les exportacions d'aliments i begudes espanyols".
En paraules del director general de la FIAB, Mauricio García de Quevedo, aquesta política "que té com a únic objectiu causar el màxim dany econòmic i polític possible a Europa, tanca la indústria de l'alimentació i les begudes dins d'aquesta guerra comercial, amb la pèrdua consegüent de competitivitat per a les empreses espanyoles respecte d'altres operadors".
La FIAB ha alertat del fet que la imposició d'aquests aranzels tindria conseqüències no tan sols sobre els sectors afectats, sinó també en "un nombre important d'àmbits relacionats, com ara el primari, la distribució o el transport".
La FIAB ha subratllat que els Estats Units són una àrea geogràfica prioritària pel gran recorregut i pes que representa aquest país per a les vendes d'aliments i begudes espanyols.
Per això, la Federació ha ofert "tot el seu suport i cooperació" i sol·licita a l'Executiu i a la Comissió Europea que prenguin les mesures que calguin amb el Govern dels EUA perquè aquests aranzels no s'implantin.