Agricultura

FEPEX diu que la UE no pot repetir els errors de la crisi sanitària

13/07/2020

El director general de la federació hortofructícola FEPEX, José María Pozancos, considera que la Unió Europea (UE) no pot repetir en el sector agrícola errors que ha comès en la crisi sanitària de la COVID-19, que han deixat en evidència la falta de capacitat de producció de material bàsic per als ciutadans.


Pozancos, en una entrevista amb EFEagro, analitza els efectes de la pandèmia en l'activitat hortofructícola i el seu futur en el període de la "nova normalitat". A més, qualifica de "molt preocupant" que s'hagin posat en marxa "determinades polítiques productives comunitàries" que són errònies, perquè no garanteixen la seguretat alimentària.


En concret, s'ha referit a l'estratègia "utòpica" "De la granja a la taula", que "planteja una reducció dràstica d'entrades de cultius necessàries per a l'agricultura, com els fitosanitaris o els fertilitzants", però que "no aporta les eines per establir un nou model". "Quan hi hagi les eines parlarem del nou model, perquè si no, com ha passat en l'àmbit sanitari, dependrem de les importacions agroalimentàries de tercers països que no apliquen la legislació ni els estàndards mediambientals i sanitaris" que sí que compleixen els productors europeus.


El director de l'organització més representativa del sector hortofructícola espanyol també defensa que la Comissió Europea modifiqui la seva resposta actual per a l'agricultura amb un nou marc regulador que corregeixi "l'amplíssim desavantatge competitiu que hi ha amb les importacions" des de tercers països.


Pozanco és rotund en assegurar que "les decisions polítiques són i seran determinants en la nova normalitat", en clara referència a la futura Política Agrícola Comuna (PAC), a les condicions comercials amb el Regne Unit a partir del 2021 o a la redacció final de la nova Llei de la Cadena Alimentària.


Sobre la PAC, explica que en el context actual és "força sorprenent la rigidesa de la CE pel que fa a propostes que planteja, que per exemple impedeixen que a dia d'avui les organitzacions de productors de fruites i verdures de la UE puguin incloure les despeses derivades de la COVID-19 en els seus programes operatius.