Al dia

El FEGA publica les preguntes més freqüents de la nova PAC

24/01/2023

El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA)publica en la seva pàgina web (www.fega.es) actualitzacions dels seus informes de preguntes més freqüents (PMF) referits a l'Ajuda Bàsica a la Renda per a la Sostenibilitat (ABRS), el denominat pagament redistributiu i la condicionalitat reforçada del Pla Estratègic Nacional de la PAC 2023-27, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener.


Les ABRS seran la principal ajuda que percebran els agricultors i ramaders, en funció dels derechos de pagament amb què comptin, una vegada duta a terme la convergència interna dels seus cultius, i d'on (comarca, regió agronòmica) es trobin les seves explotacions agràries. Substituiran a l'actual pagament bàsic i exigiran complir la condició d'agricultor actiu.


Els pagaments redistributius són pagaments complementaris a la ABRS i, encara que es necessitarà comptar amb drets històrics, no s'abonaran en funció dels quals tingui una explotació, sinó de les primeres hectàrees considerades en cada regió agronòmica segons els llindars que s'estableixin sobre aquest tema. La condicionalitat reforçada persegueix condicionar l'abonament als beneficiaris de pagaments directes al compliment d'una sèrie de bones pràctiques o condicionants agraris i mediambientals (BCAM). Encara que per al 2023 -a causa de les ambdiciones agroclimàtiques s'han establert algunes excepcions d'aplicació- aniran una mica més enllà en les seves exigències a la condicionalitat fins ara establerta.