Agricultura

FADEMUR va reforçar l'assessorament a emprenedores un 24 % en l'últim any

29/04/2021

La Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR) ha celebrat avui la tercera trobada estatal Ruraltivity. Més de 300 persones han participat en aquesta edició, la primera celebrada de manera semipresencial.


Una de les conclusions més esperançadores de la trobada, segons FADEMUR, és que es constata que als pobles s'emprèn més que a les ciutats i, a més, ho fan més les dones que els homes. Això demostren les dades, que destaquen la importància de l'esdeveniment que ha celebrat avui FADEMUR: el 53% de les persones emprenedores als pobles són dones, i hi emprèn el 29,8% de la població rural de 18 a 64 anys, en comparació amb el 26,1% que ho fa a les zones urbanes.


Des de l'organització han explicat que han augmentat un 24% els assessoraments a iniciatives rurals. En concret, s'han assessorat 250 projectes, dels quals 233 eren de dones.


Les responsables de la llançadora també han explicat la importància de la presència dels joves: gairebé el 43% de les iniciatives d'emprenedoria són gestionades per menors de 40 anys, mentre que la resta són projectes d'emprenedors i emprenedores d'entre 41 i 65 anys. Als joves, precisament, es dirigeix el "kit d'emprenedoria jove" que es va engegar en la segona edició i que durant l'últim any s'ha ampliat amb nous materials.


Des de FADEMUR han assenyalat que la característica de Ruraltivity és que té un impacte expansiu: més del 80% dels projectes d'emprenedoria que s'han impulsat són projectes verds, socials o d'economia circular. I aquest alt impacte s'estén per dos-cents municipis. El 58,8% dels assessoraments es van dur a terme en pobles de menys de 5.000 habitants, on preocupen problemes com el despoblament, l'envelliment i la masculinització de la població o la manca d'infraestructures i serveis bàsics.


A la trobada hi han participat personalitats com la ministra de Transició Energètica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; el director de la Xarxa Agrobank, Carlos Seara; la secretària d'Estat per a la Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carmen Artigas Brugal; l'alt comissionat per a Espanya Nació Emprenedora, Francisco Polo; la directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, Isabel Bombal; la directora d'Innovació, Transformació Digital i Inversions de l'Organització Mundial de Turisme, Natalia Bayona; el vicepresident de la Fundació PIMEC i fundador de el Grup Numintec, José María Torres; i el CEO d'Enisa, José Bayón López.