Indústria

Fabricant d'anelles per a begudes: el plàstic té futur si és biodegradable

17/12/2019

Enmig d'una creuada mundial per eliminar el plàstic, n'hi ha que encara en defensen la utilitat.


És el cas del fabricant d'anelles plàstiques per a begudes Hi-Cone, un dels més grans del món, que veu futur per a aquest material si s'aconsegueix que sigui respectuós amb el medi ambient. En una entrevista amb Efeagro, el vicepresident i director general de la multinacional estatunidenca, Shawn Welch, defensa els múltiples usos dels plàstics, com la preservació de medicaments i menjar, cosa que evita el malbaratament alimentari ?un dels causants de l'efecte d'hivernacle global.


"El plàstic té diverses propietats positives per a l'ambient. Sense plàstics la despesa de menjar es dispararia. Hi ha maneres de fer-lo servir eficaçment, només necessitem assegurar-nos que el reciclem", insisteix Welch.


El sector de les anelles de plàstic ?usades habitualment en refrescos i cerveses, per exemple? és al centre de les crítiques que rep aquest material a escala global, i de fet, "gegants" com Coca-Cola han anunciat fa poc que el substituirien per un envàs de cartró.


Malgrat el context desfavorable, els responsables de Hi-Cone confien en el futur dels plàstics reciclables i biodegradables, però tampoc no descarten fer servir altres materials, i per això ja estan investigant amb algues i pells de plàtan, tot i que encara estan en fase experimental.


Welch ressalta el rol de l'economia circular, perquè, un cop s'han fet servir, els plàstics acabin als punts de reciclatge i es tractin per poder-los utilitzar de nou. Aquest procés de reutilització de plàstics necessita que hi participin la ciutadania i les empreses, ja que si la gent no organitza els seus residus i no els distribueix als contenidors adequats, acaben a la natura.


Si haguessin d'optar per un material definitiu, l'aposta de Hi-Cone és pels biodegradables, perquè, "en el desafortunat cas en què escapi del cercle, el producte no sigui perillós o no impacti negativament en el medi ambient".


Com a mesura provisional, a Hi-Cone han desenvolupat els RingCycles, unes anelles de plàstic per a llaunes i ampolles compostes en un 50 % per material reciclat postconsum (PCR, per les sigles en anglès), la producció dels quals permet gastar menys energia i menys aigua, deixa menys residus i emet menys gasos contaminats.


La recerca i producció d'aquestes noves anelles ha suposat una inversió inicial quatre vegades superior a la requerida en altres ocasions, segons les xifres facilitades per la companyia, que ja han començat a introduir-les en el mercat global i esperen haver-les implementat completament per a finals de l'any 2020.


En el cas d'Espanya, d'altra banda, el director general alaba la utilitat de la xarxa de contenidors grocs, en els quals la ciutadania ha de dipositar els envasos de plàstic, llaunes i brics.


Per a Welch, els consumidors busquen productes sostenibles i "han de ser les empreses les que han de donar una resposta", capaces d'invertir diners en recerca especialitzada.


L'opció que es manté a l'altura de les necessitats del seu sistema de producció i dels requisits dels clients, de moment, continua sent el plàstic.


"Hem hagut de fer un esforç important en recerca per trobar el material adequat, perquè ha d'oferir l'elasticitat perquè pugui treballar a grans velocitats", afegeix el director global del segment de cervesa de Hi-Cone, el català Jordi Avellaneda.