Agricultura

Extensió de norma de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva

22/07/2019


Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA mantenen la convocatòria de manifestació per al 10 d'octubre vinent a Madrid pels baixos preus que reben els productors, situació que requereix solucions que han analitzat avui en una reunió de treball amb Agricultura.Després de la trobada, el secretari general d'Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda, ha reconegut que el sector viu un moment "complicat", en el qual s'estan pagant els preus "més baixos dels últims anys". L'objectiu del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació és revertir "en el mitjà i llarg termini" aquesta situació, en la qual "els qui ho estan passant pitjor" són els productors de l'oliverar tradicional de baixa rendibilitat.


Aquest dijous està previst que es materialitzi una de les primeres mesures: extensió de norma de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva, que permetrà tenir "una eina de promoció molt gran", necessària per trobar nous mercats i per incorporar estudis de mercat que facilitin una anàlisi millor de la situació.Pel que fa al sistema d'autoregulació voluntària ?plantejat per Cooperativas Agro-alimentarias per emmagatzemar manera concertada una quantitat de producte en anys amb molta disponibilitat? i que s'analitza amb les autoritats de la competència de la Unió Europea (UE), ha vaticinat que podria estar en vigor d'aquí "pocs mesos".


Malgrat les peticions de "celeritat" per part del sector, Miranda ha assenyalat que l'important és fer tots els passos que calgui per tenir la "seguretat jurídica" necessària per executar aquesta mesura amb la certesa que no hi haurà sancions. Ha avançat, a més, que el Ministeri treballa en l'esborrany d'una norma de qualitat de l'oli, que introdueix nous elements de traçabilitat i qualitat i que "redundarà en el valor".


D'altra banda, ha indicat que en el Pla Estratègic que ha de presentar Espanya per a la futura Política Agrària Comuna (PAC) caldrà incorporar mesures per a l'oliverar tradicional de secà per garantir-ne la rendibilitat. El president d'Asaja, Pedro Barato, ha afirmat a Efeagro que l'objectiu de la reunió ha estat abordar el calendari de treball que s'està fent per millorar la situació d'un sector, un ventall de mesures que, segons el seu criteri, "no va malament, però va lent".


Durant la trobada, Barato ha confirmat que s'han tractat la proposta d'extensió de norma de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva prevista per a demà, la situació del conreu de l'oliverar de baixa rendibilitat, el mecanisme d'autoregulació voluntari i la resta d'assumptes, en què es poden aportar sinergies "entre uns i altres".


En declaracions a Efeagro, el secretari general de la COAG, Miguel Blanco, ha indicat com a "responsables" dels baixos preus de l'oli d'oliva la indústria i la distribució, a les quals acusa d'especular i banalitzar el producte. Al seu parer, la solució passa per un control més gran de la traçabilitat i els etiquetats, i per incrementar les polítiques d'intervenció pública que evitin caigudes de preus en origen per sota dels costos. Per a Blanco, la manifestació del 10 d'octubre a Madrid servirà perquè el sector llanci "un SOS", perquè està en "risc" el futur "d'una part important" de l'oliverar espanyol.


D'altra banda, el secretari general de la Unió de Petits Agricultors (UPA), Lorenzo Ramos, ha aplaudit la convocatòria de la reunió entre el Ministeri i els productors, per analitzar el perquè d'uns preus per als quals no hi ha cap motiu". Ha tornat a demanar la modificació de la llei de la cadena alimentària per evitar la venda a pèrdues i que es "banalitzi" el producte amb promocions. Ramos ha insistit a Efeagro que l'oliverar tradicional necessita una ajuda addicional complementària.


El 10 d'octubre vinent a Madrid, el sector sortirà al carrer per denunciar la "crítica situació" que pateixen més de 250.000 famílies; s'espera que milers d'olivarers recorrin els carrers de la capital per reclamar un paquet de mesures que reactivin els baixos preus en origen i que garanteixin un "futur digne" per a les explotacions d'oliverar tradicional. Segons les organitzacions agràries, Espanya té els preus en origen més baixos de tota la Unió Europea (UE), "que arriben fins i tot a situar-se per sota dels costos de producció", una situació que "no obeeix a raons de mercat".


">">">