Com fogonades de color sobre un mapa fosc queden reflectits els moviments dels vaixells que operen al mar, una pista que els investigadors estan comprovant amb altres dades per destapar els que pesquen de manera il·legal.
L'organització independent Global Fishing Watch acaba de presentar aquesta setmana a Roma, juntament amb l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i altres socis, un "atles" mundial sobre l'ús d'una tecnologia avançada per controlar l'activitat pesquera.
Per seguretat en la navegació, els grans vaixells estan obligats a indicar la seva posició mitjançant el sistema d'identificació automàtica (AIS) i, per com es mouen, un algoritme determina si estan "aparentment" pescant.
Només amb aquesta eina no es pot saber amb certesa què passa al mar, on sovint els vaixells apaguen el sistema per no deixar empremta o els seus senyals pateixen interferències.
El director de Recerca de Global Fishing Watch, David Kroodsma, va destacar en l'acte de presentació que, malgrat les dificultats, cada any augmenta el nombre d'embarcacions pesqueres dotades amb AIS mentre van comprant les dades per rastrejar la pesca il·lícita.
El 2017, més de 60.000 vaixells pesquers feien servir aquesta tecnologia, uns 22.000 dels quals es podien trobar en els registres públics disponibles.