Expectatives vs. ruralitat

19/11/2021

De nosaltres, les dones rurals, se n'espera molt. S'espera que ens quedem als pobles, que frenem el despoblament, que assumim la cura de les persones del nostre entorn, que ajudem a revitalitzar l'economia del medi rural, que ens arrisquem i emprenem, que el nostre exemple suposi una garantia de sostenibilitat, que lluitem contra la violència de gènere que arrosseguen les nostres localitats?


Les dones rurals coneixem bé aquestes altes expectatives, però també com n'estem, de soles, quan intentem assolir- les. Per això, ens agrupem sota el paraigua de FADEMUR, la Federació d'Associacions de Dones Rurals. Juntes, representades i defensades per FADEMUR, sabem que som més fortes.


Des que vam emprendre aquest camí el 2004, reprenent l'activitat d'organitzacions territorials que es van voler integrar dins del nostre projecte, a FADEMUR hem aconseguit grans avenços per als milers de dones que viuen als pobles: la llei sobre titularitat compartida, el primer estatut autonòmic de les dones rurals, la inclusió del medi rural al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, la implementació de  la perspectiva de gènere en la PAC imminent, el llançament de centenars d'emprenedories gràcies a la nostra llançadora Ruraltivity?


Tanmateix, encara queda molt trajecte per recórrer. A més de la invisibilitat de la feina, l'agricultura i la ramaderia també recullen una altra de les desigualtats a les quals s'enfronten les dones: el finançament. En el medi rural les dones acostumen a patir la segregació horitzontal i vertical del mercat de treball i, per tant, moltes decideixen emprendre el seu propi negoci, o no tenen altre remei que fer-ho. Per això mateix, al contrari del que passa a les ciutats, als pobles les dones emprenen més que els homes. A més, elles també registren una taxa més baixa de morositat que ells. Malgrat tot això, tenen menys oportunitats d'accedir al crèdit.


En aquesta situació, hem de celebrar cada una de les aliances amb entitats i persones amb les quals compartim valors. Ja en són moltes i, des de fa un any, també CaixaBank és en aquesta llista. Aquesta aliança no es basa en res més que en el fet que cadascú faci el que sap fer: CaixaBank, a través de la seva línia AgroBank, oferir a les dones productes i serveis especialitzats en el sector agrari; FADEMUR, conrear igualtat en el medi rural, i les agricultores i ramaderes, garantir el futur sostenible del planeta.