Indústria

Un estudi sobre el control de la nitrificació en el marc de l'agricultura sostenible, VII Premi de la Càtedra AgroBank a la Millor Tesi Doctoral

10/11/2023

CaixaBank i la Universitat de Lleida (UdL), a través de la Càtedra AgroBank ‘Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari’, han guardonat Adrián Bozal Leorri, doctor per la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, amb el VII Premi a la Millor Tesi Doctoral, i Héctor Marina García, doctor per la Universitat de Lleó, amb l’accèssit en els guardons que reconeixen els àmbits de la innovació, qualitat o seguretat agroalimentària.

El jurat, format pel director de la Càtedra AgroBank, Antonio J. Ramos, i els membres del Comitè Assessor Científic Tècnic de la càtedra, han premiat Adrián Bozal pel seu treball ‘Nitrification control in the framework of sustainable agriculture: the use of synthetic and biological nitrification inhibitors with ammonium-based fertilizers’, en el qual planteja el control de la nitrificació amb l’ús d’inhibidors sintètics o biològics per aconseguir una agricultura sostenible, ja que d’aquesta manera es redueixen les pèrdues de nitrogen reactiu al medi ambient que es deriven de l’ús de fertilitzants.

Per la seva banda, l’accèssit s’ha lliurat a Héctor Marina per la tesi titulada ‘Utilización de herramientas genómicas para la mejora genética de los caracteres de rendimiento quesero y las propiedades de coagulación de la leche de oveja’, en què aborda la utilitat de les eines moleculars actuals de seqüenciació i genotipatge a nivell genòmic per estudiar l’arquitectura genètica subjacent als caràcters de rendiment formatger i les propietats de coagulació de la llet.

El Premi a la Millor Tesi Doctoral de la Càtedra AgroBank està dotat amb 5.000 euros i l’accèssit, amb 1.000 euros. En aquesta edició, s’han rebut 72 candidatures al premi, per sobre de les 62 registrades l’any passat, cosa que reflecteix la consolidació de la Càtedra AgroBank en l’àmbit universitari.

Tots dos premis han estat emmarcats en la ‘VIII Jornada Càtedra AgroBank’, que ha tingut lloc al Paranimf de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Lleó. Sota el títol ‘Los sectores ovino y caprino de leche ante diferentes alternativas de producción quesera’, durant la jornada s’ha analitzat la situació del sector, les alternatives de producció, els aspectes tecnològics, nutritius i culturals del formatge, i els reptes als quals s’ha d’enfrontar en el futur.

La Càtedra AgroBank i la cerca de l’excel·lència

La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida reconeix la investigació al més alt nivell i posa en valor el talent dels investigadors que han dut a terme la tesi doctoral sobre el sector agroalimentari, alhora que contribueix a impulsar la seva carrera professional.

Creada l’any 2016, la càtedra té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la investigació d’excel·lència que s’està desenvolupant en l’àmbit agroalimentari, la promoció de la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l’entitat financera, i l’impuls de la qualitat i la innovació en l’àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta Càtedra de la Universitat de Lleida.