La ministra espanyola d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, va considerar dilluns "insuficient en la seva ambició" i "injusta en el repartiment" l'última proposta per al pressupost de la Unió Europea 2021-2027, que planteja retallades a la Política Agrària Comuna (PAC).
"Des del nostre punt de vista, per ara és insuficient per aconseguir un consens", va resumir González Laya davant la premsa en arribar a un Consell de Ministres d'Exteriors de la UE. La proposta de pressupost que debatran els líders comunitaris a la cimera de dijous vinent planteja una dotació d'1,09 bilions d'euros, l'1,07 % de la renda nacional bruta conjunta, i introdueix retallades a les partides de cohesió i la PAC.
Elaborada pel president del Consell Europeu, Charles Michel, la proposta és només lleugerament superior a la que va plantejar Finlàndia a finals del 2019, mentre presidia la UE, i que els estats membres van rebutjar. "Primer, és insuficient en l'ambició; creiem que si volem ser més geopolítics també ho hem de reflectir en el pressupost", va indicar González Laya.
En segon lloc, va dir que "és injusta en el repartiment: pensem que no acaba de resoldre els problemes de divergència dins de la Unió Europea que s'han produït des de la crisi del 2008". "I sobretot", va continuar la ministra espanyola, "no reconeix el paper de l'agricultura com a element de cohesió i com un element fonamental per a la transició ecològica".
En concret, la proposta preveu una dotació de 329.300 milions d'euros per a la PAC per als set anys vinents, un 13,9 % inferior als 382.500 milions destinats per al 2014-2020.
Dins de la política agrària, els pagaments directes als pagesos pugen a 256.700 milions d'euros, per sota dels 285.700 milions del pressupost actual, mentre que els ajuts al desenvolupament cauen als 72.500 milions d'euros des dels 96.800 milions assignats entre el 2014 i el 2020.
Per tots aquests motius, la ministra espanyola va indicar que "per ara, això no és per nosaltres, en la seva forma actual, una base suficient per arribar a un acord, però, com sempre, Espanya serà constructiva i buscarà que arribem a un acord al més aviat possible amb tots els socis europeus".
Preguntada per si considera, per tant, que a la cimera de dijous no hi ha possibilitats de tancar un acord, González Laya va recalcar que "nosaltres hi anirem amb la millor de les disposicions, però sí que pensem que la proposta que hi ha sobre la taula, en la forma actual, no és suficient per arribar a un acord al qual Espanya es pugui sumar".
"Dit això, nosaltres, com sempre, hi tindrem un paper constructiu, buscarem que s'arribi a un acord al més aviat possible", va insistir, i va afegir que "ens importa que es tinguin en compte les necessitats més que no pas la pressa o les dates per arribar a un acord".
Davant de la dificultat que aquest pacte es pugui aconseguir abans de final d'any perquè el pressupost plurianual pugui estar disponible a temps a partir del 2021, la cap de la diplomàcia espanyola va dir: "Ja ho veurem. Nosaltres, com sempre, amb la millor de les disposicions"