Agricultura

Espanya veu una bona posició negociadora a la PAC

14/07/2020

Espanya té una bona posició a la Política Agrícola Comuna (PAC) que es negociarà aquesta setmana al Consell Europeu, on el president del govern, Pedro Sánchez, ha establert la posició espanyola com una "línia vermella", segons el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.


Planas ha afirmat aquest dilluns que la negociació serà "increïblement difícil", com totes les que es desenvolupen en l'àmbit comunitari, i que, en tot cas, s'ha de dirigir cap a una "transformació profunda" d'un sector que ha jugat, al seu entendre, "un paper central en la crisi" sanitària i que "l'ha de jugar en la recuperació d'Espanya i de la Unió Europea".


En la intervenció que ha fet a la trobada d'Encuentros SER "El sector agroalimentari, clau en la recuperació" que s'ha celebrat avui a Córdoba, ha reiterat, a més, la necessitat que hi hagi una "unitat de base" en la posició espanyola en la negociació, i ha tornat a demanar al principal partit de l'oposició, el PP, que s'afegeixi a defensar la mateixa posició que el govern, i els ha animat a que "sapiguem jugar com un equip". "En lloc de fer apostes, que ajudin", ha demanat, de la mateixa manera que, segons ha dit, el PSOE i ell, en nom dels socialistes, han fet moltes vegades. "Qui s'asseu al Consell Europeu no és només el president del govern, qui s'hi asseu és Espanya", i per això "hem d'articular al seu voltant tot el suport i tota la unitat nacional necessària per negociar", ha afirmat.


En tot cas, ha rebutjat que la no elecció de Nadia Calviño com a presidenta de l'Eurogrup pugui afectar aquesta negociació, ja que "no té res a veure amb el que va passar la setmana passada". El ministre, quan parla de la PAC, diu "sempre parlo de suport, no de subvenció", perquè el seu origen era assegurar els aliments un cop acabada la Segona Guerra Mundial, i s'ha anat transformant en una política de caràcter productiu, de lluita contra el canvi climàtic i de respecte i preservació del medi ambient.


Pel que fa al Fons de Recuperació, el 30 per cent es destina a aquests objectius mediambientals, ha assenyalat Planas en relació amb el document publicat divendres passat. "No és un afegit, no és un requisit administratiu més, és un element fonamental en aquest moment d'orientació estratègica", ha destacat.


De la negociació, ha dit que Espanya "està en posició de demanda", tot i que les xifres actuals són millors que les inicials, amb la perspectiva que "al final haurien de ser una suma prou potent com per aconseguir que aquesta PAC acompanyi els nostres agricultors i ramaders i tot el sector agroalimentari en el compliment de tots els reptes que tenim al final d'aquesta dècada". Es tractaria, ha puntualitzat, d'"ingressos complementaris" de prop d'un 30 per cent dels ingressos mitjans dels agricultors i ramaders espanyols i "uns diners fonamentals de cara, no només a la rendibilitat de les explotacions, sinó a la seva continuïtat, i per fer front als reptes de transformació que tenim entre nosaltres".