Agricultura

Espanya valora la millora dels fons agrícoles de la CE

29/05/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha valorat aquest dijous la nova proposta pressupostària de la Comissió Europea (CE) per al 2021-2027, perquè millora la dotació financera per a la Política Agrícola Comuna (PAC) respecte de les assignacions inicials per a aquest període.


La proposta que ha presentat la CE ?juntament amb el pla de reconstrucció després de la pandèmia? suposa uns 26.434 milions d'euros addicionals per a la PAC (als 27), segons ha informat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), en una nota de premsa.


"Aquesta nova proposta suposa un reconeixement al paper que té la PAC en la societat europea, que s'ha fet palès amb la crisi de la COVID-19, en la qual el sector agroalimentari ha garantit el proveïment d'aliments a la població durant el període de confinament", ha expressat el ministre.


Espanya considera la proposta "una bona base per a la negociació" que aviat començarà en el si del Consell Europeu ?que examinarà els plans de reconstrucció que s'han presentat aquesta setmana. "La profunda transformació del nostre sistema agroalimentari necessita suports, sobretot per als pagesos i els ramaders", que han de tenir explotacions més rendibles per fer front als nous desafiaments que es presenten, ha afegit Planas.


Els productors "seran els protagonistes principals d'aquest canvi", en aplicar pràctiques i models de producció que mitiguin l'efecte climàtic i preservin la biodiversitat i el paisatge.


El ministre ha confiat que sigui possible arribar aviat a un acord entre els estats membres i el Parlament Europeu i assolir un compromís sobre la PAC, perquè els pagesos i els ramaders tinguin els suports i els instruments necessaris.


Les propostes pressupostàries de la CE per al període 2021-2027 preveuen rebaixes dels fons per a la PAC del 7 % o el 9 %, en funció del capítol, en comparació amb l'assignació del període 2014-2020, cosa que suavitza les retallades previstes a les propostes que es negociaven abans de la pandèmia.