Ramaderia

Espanya lidera el desenvolupament de la vacuna contra la pesta porcina africana (PPA)

05/10/2021

Europa preveu tenir a punt per al 2024 una vacuna eficaç contra la pesta porcina africana (PPA), el risc sanitari principal per a la cabanya porcina a nivell mundial. Això va confirmar el catedràtic de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), José Manuel Sánchez-Vizcaíno, durant la presentació oficial de resultats en el Primer taller internacional per al sector porcí, organitzat per Coordinadora Europea Vía Campesina (COAG) i HORIZCIENCE a Lleida l'1 d'octubre, en el marc del projecte europeu VACDIVA.


Sánchez Vizcaíno va avançar que es preveu començar el 2024 a Lituània, Romania i Kenya plans pilot de la vacuna contra la PPA. A més, l'investigador espanyol es mostra esperançat pel fet que, després de llargs anys de recerca sobre una malaltia tan complexa i estesa pels cinc continents amb multitud de variants, en aquest moment es disposi de tres prototips de vacuna per a senglars i porcs domèstics amb resultats prometedors.


La PPA és una malaltia força desconeguda, que ha fet tres grans salts per propagar-se des del continent africà. El primer el 1957, quan se'n van detectar els primers casos a Portugal. Tres anys més tard va arribar a Espanya, i el 2007 se'n va produir l'últim, que ha acabat afectant cinc continents amb 8 escenaris epidemiològics, i això implica, aclareix Sánchez- Vizcaíno, que "no hi ha una recepta única", sinó que s'ha d'abordar posant en pràctica programes de contingència adaptats a la casuística de cada país.