Espanya es va acostar als 37,5 milions de tones de producció d'aliment per a animals el 2018 (industrial més autoconsum) i va liderar per primera vegada el rànquing europeu, superant Alemanya, segons ha assegurat avui la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana.
En una roda de premsa amb el director general de la Confederació Espanyola de Fabricants d'Aliments Compostos per a Animals (Cesfac), Jorge de Saja, per fer un balanç de la campanya del 2018 i estimacions per al 2019, Orellana ha valorat aquests volums de producció en pinso industrial i d'autoconsum, i en l'ascens de qual ha tingut molt a veure el creixement de la cabanya porcina. La fabricació ha pujat un 6,3 % anual i un 20 % els últims quatre anys, segons ha detallat.
Orellana, qui ha recordat que la indústria dels pinsos representa el 12,3 % del valor de la producció alimentària, ha assegurat que és un sector "consolidat", impulsat per la seva "fortalesa" i per la del comerç exterior. Tot i ser una potència mundial, la indústria espanyola depèn molt de la importació de matèries primeres ?especialment proteïnes vegetals? per elaborar els pinsos, cosa que suposa una "debilitat" dins del mercat. En aquest sentit, Orellana ha assenyalat que la guerra comercial Xina-EUA, que afecta les seves elevades transaccions de soja, incrementa la volatilitat dels mercats per a l'alimentació animal i genera incertesa.
Un dels reptes per a aquest sector, per tant, és dependre menys de les compres de matèries primes i, segons ha ressaltat, Espanya està intentant recuperar conreus com la veça pels beneficis que té per al bestiar, per a la qualitat dels sòls i per a la defensa de la biodiversitat, ja que es facilita la rotació dels conreus. Orellana ha citat altres desafiaments com reduir l'ús de pinsos medicamentosos, potenciar l'economia circular amb la reutilització de sobrants de l'alimentació humana o millorar l'estratègia de comunicació per rebatre amb dades científiques la "proliferació" de notícies i "alarmes" a les xarxes socials.
D'altra banda, Jorge de Saja ha avançat que Espanya superarà el 2019 la barrera dels 25 milions de tones de producció de pinso industrial per a animals de granja i mascotes (no s'hi inclou el d'autoconsum), d'acord amb les previsions actuals. En aquest cas, Espanya també es col·locaria per davant d'Alemanya per primera vegada en termes de producció industrial. El 2018, es van sobrepassar els 24,8 milions de tones de pinso industrial, 23,6 milions de les quals es van destinar a animals de producció ramadera. Per a De Saja, es tracta d'una "pujada espectacular en els últims anys" i això implica una "gran responsabilitat".
La "gran paradoxa", com va apuntar Orellana, és que Espanya és l'"únic gran país de la UE" que no només és deficitari en proteïna vegetal, sinó que també ho és en cereals. Precisament, l'última campanya nacional de cereals no serà bona ?la previsió és una reducció del 30 % respecte de l'any anterior? i la indústria dels pinsos haurà d'importar almenys el 60 % de les seves necessitats, tot i que De Saja recorda que hi ha estocs acumulats i produccions folgades a Europa i a la resta del món. Per suplir la carència de proteïna vegetal, De Saja és partidari d'anar a fonts alternatives com els insectes ?ja es fan servir per a pisos aqüícoles?, els coproductes de l'alimentació humana o l'aprofitament del rebuig de la pesca.
També ha incidit en la necessitat de "comunicar més", perquè fins ara "només ho sabíem fer en situacions de crisi", i tot i que s'han fet esforços per comunicar dins de la cadena de producció, creu que aquesta comunicació "no flueix tant com ens agradaria cap a fora del sector"
">">