Indústria

Espanya i França demanaran a la CE ajuts directes per a afectats pels aranzels dels EUA

12/12/2019

Espanya i França defensaran en la pròxima reunió del Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) ?que se celebrarà els dies 16 i 17 de desembre? que es compensi amb ajuts directes els pagesos i les indústries afectats per la pujada d'aranzels dels EUA.


Així ho han anunciat aquest dimecres a Madrid els ministres d'Agricultura d'Espanya i França, Luis Planas i Didier Guillaume, respectivament, després de la reunió bilateral que han mantingut després de la presentació d'una jornada sobre la Iniciativa 4x1000 sobre sòls agrícoles i canvi climàtic.


Els dos ministres han avançat, a més, que la setmana que ve donaran a conèixer un document conjunt perquè la pròxima proposta sobre els fons plurianuals comunitaris preservin les partides pressupostàries tant per al primer com per al segon pilar de la futura Política Agrícola Comuna (PAC).


Planas ha confirmat que ja s'ha inscrit a l'ordre del dia del Consell la demanda dels dos països de "mesures addicionals de compensació, amb ajuts directes" per als afectats per l'última pujada impositiva dels EUA a productes alimentaris europeus, entre d'altres, l'oli espanyol o el vi francès.


Després de titllar la pujada d'aranzels d'"injusta", ha defensat la necessitat que els nous integrants de la Comissió Europea (CE) tinguin "fermesa a l'hora de defensar els interessos" dels sectors europeus damnificats i en les "mesures de promoció".


Sobre les "accions de remei" ja aprovades ?com les quatre licitacions per a l'emmagatzematge privat d'oli d'oliva?, ha reconegut que tant el Govern com el sector oleícola espanyol han considerat "insatisfactoris" tant la "quantia com el nivell de preus" en la primera. "Aquesta mesura ha de servir per estabilitzar i pujar preus", ha afegit Planas, qui ha admès que la primera licitació "no ha funcionat" per aconseguir aquest objectiu.


Malgrat això, ha mostrat el seu desig que aquest mecanisme ?"que no és l'únic" i "la segona licitació del qual comença demà"? tingui finalment "resultats positius perquè el sector tingui futur".


Didier Guillaume, d'altra banda, ha insistit en el fet que és important "que la UE prengui consciència de la situació del sector oleícola espanyol i el del vi francès", després de les mesures aranzelàries de l'Administració de Donald Trump, ja que "són víctimes dels efectes d'un conflicte que no han generat, el del cas Boeing.


Per al sector del vi francès el cop ha estat de 300 milions d'euros", ha detallat, després de precisar que "per a una ampolla amb un preu d'entre sis i vuit euros la pujada impositiva del 20 % dels EUA" es tradueix en la "pèrdua dels marges del productor".


Sobre la Iniciativa 4x1000 posada en marxa a la COP21 del 2015 a proposta de França i amb el suport d'Espanya des de bon començament, tant Planas com Didier han defensat que ara és el moment de posar en marxa projectes de recerca al voltant de la millora de la salut de les terres agrícoles i buscar finançament per dur-les a terme.


Planas ha recordat, a més, que el sòl i la seva salut estan directament implicats a l'Agenda 2030 i en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, a més de la seva relació amb les regles d'aplicació de la futura PAC.


"La iniciativa 4x1000 és absolutament crucial", ha dit Guillaume, qui ha esmentat a més el ràpid avenç de sectors com el vinícola en la "transició agroecològica" i l'aposta de França per retallar en un 50 % l'ús de fitosanitaris per a l'any 2025.