Agricultura

Espanya, França i Alemanya reben suport d'altres països a la seva visió de la nova PAC

29/01/2020

Espanya, França i Alemanya han explicat aquesta setmana a la resta de països de la Unió Europea (UE) la declaració comuna que han elaborat en relació amb la futura Política Agrícola Comuna (PAC), un text que va aconseguir el suport de moltes de les delegacions.


En un Consell de Ministres d'Agricultura de la UE, el titular espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va assenyalar davant dels seus homòlegs que el document pretén "animar la discussió sobre la ambició mediambiental" de les propostes de l'anomenat Pacte Verd (pel qual la UE pretén assolir la neutralitat en carboni el 2050) i donar suport a la Comissió Europea en aquest objectiu.


El document, elaborat el desembre passat, fixa la posició d'aquests tres països, claus en el funcionament de l'agricultura i la ramaderia europees, en temes com la sostenibilitat mediambiental i la simplificació d'aquesta política comunitària per al període 2021-2027.


El ministre va indicar que, per complir amb els ambiciosos objectius mediambientals d'aquest pacte, calen mitjans financers "reforçats" i va esmentar en particular la necessitat d'un fons de crisi en l'àmbit agroalimentari per "respondre a les situacions que es poden plantejar".


També fa fer referència a la necessitat de "flexibilitat" i d'una simplificació de les càrregues administratives. Països com Portugal, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg van valorar la declaració, mentre que d'altres com Itàlia van expressar el seu suport, però van considerar que "es pot anar més enllà".


Tots els ministres que van intervenir es van mostrar en tot cas convençuts que per aconseguir els objectius fixats a la nova PAC cal mantenir el finançament actual.


La declaració conjunta demana precisament que el pressupost de la futura PAC estigui a l'altura dels reptes existents, especialment en l'àmbit de la protecció mediambiental i aposta per "protegir els ingressos dels pagesos".


Els ministres també han parlat del nou Pacte Verd Europeu, al qual es vol incorporar el sector agrari i ramader, malgrat que, ha recordat Planas en arribar a la reunió, "només produeix el 12 %" de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle."