A fons

Espanya factura més pels seus vins, però embeni menys

16/05/2023

El mercat nacional del sector vitivinícola va sofrir l'any passat un fre en el creixement del qual gaudia després dels tancaments de la pandèmia. Segons destaca Rafael del Rei, director de l'Observatori del Mercat del Vi (OeMv), analitzant les dades del INFOVI, si en el 2019 Espanya va arribar a superar nova- ment els 11 milions d'hectolitres consumits, la COVID-19 va suposar la pèrdua de 2 milions i una caiguda del 17,3%, encara que la recuperació en el 2021 augurava una ràpida millora, per l'obertura de l'hostaleria i el retorn del turisme, pesi al lògic descens del consum en la llar després de la fi del confinament.

No obstant això, les dades disponibles fins a octubre del 2022 van mostrar una clara desacceleració d'aquest creixement, destaca Del Rei. “La caiguda del consum en el canal d'alimentació porta a vendes fins i tot inferiors a les que vam tenir en el 2019: res del que es va guanyar durant el confinament s'ha pogut retenir. I l'hostaleria no s'ha recuperat tant com podia haver-se esperat. Tornem doncs a situar-nos sobre els 10 milions d'hectolitres de consum i l'objectiu de superar els 11 milions sembla allunyar-se”.

En el consum nacional, a més de la incertesa causada per la guerra d'Ucraïna —unida als problemes que ja s'arrossegaven però que es agra- varon en termes d'inflació i pujada de costos, logística i subministraments—, es va produir en el 2022 una pujada de preus necessàriament empesa per l'increment de costos, que va generar un alentiment addicional d'unes vendes que, a Espanya, s'han demostrat tradicionalment molt sensibles a la fluc- tuación de preus.

Quant als mercats internacionals vitiviníco- les, per al OeMv es va produir una evolució que ja s'apreciava des de feia temps, però que sembla agreujar-se: la de no consumir-se moltes més ampolles ni litres de vi en el món, però sí que generar major facturació per la considerable alça dels preus mitjans.

Així, les exportacions espanyoles de vi en el 2022 es van situar en 2.980 M€ de facturació, 89,6 M€ més que en el 2021, encara que en termes de volum es va registrar una caiguda del 9%, fins als 2.089,5 milions de litres, gairebé 213 milions menys que en el 2021.

En valor, van ser els vins comercialitzats a granel (+12% o 55,8 M€ més) al costat dels vins sense DOP envasats (+25,8 M€), els espumosos (+24,4 M€) i els vins en bag in box (BiB) (+8,4 M€), els que van liderar l'augment global en el 2022.

En valor, van ser els vins comercialitzats a granel (+12% o 55,8 M€ més) al costat dels vins sense DOP envasats (+25,8 M€), els espumosos (+24,4 M€) i els vins en bag in box (BiB) (+8,4 M€), els que van liderar l'augment global en el 2022.

“Aquesta tendència de més facturació malgrat menors volums de venda pot tenir diverses causes entremesclades. D'una banda, la tendència ve observant-se molt clarament entre els vins envasats, tant espanyols com d'altres països productors, des de fa anys. Francesos sobretot, i també italians, venen mostrant-la des de fa temps, donant la sensació de no voler vendre més però sí productes de major valor. I pot respondre a una tendència mundial de consum, per la qual aquest no augmenta, però sí que es revaloritza.

Molt més erràtica és l'evolució del granel, en la qual les pujades i baixades de preu, lligades a baixades i pujades de volums de vendes, depenen més de les necessitats dels nostres principals clients i de l'evolució de les nostres pròpies collites que de l'evolució del consum mundial”, subratlla Del Rei.

OPORTUNITATS

No obstant això, segons el OeMv, els vins espanyols tenen una gran oportunitat per a reposicionar-se en molts mercats, aprofitant l'actual estirada inflacionista. I són destacables els esforços per a presentar noves línies i marques de prestigi que ajudin a aquest reposicionament.

Es tracta d'una millora del valor, que pot aconseguir-se en totes les categories de vins que comercialitza en l'exterior el nostre país, amb:

• Millors graneles a noves destinacions per al seu embotellat i distribució al país d'arribada.

• Augment de l'exportació, com ja està succeint, de vins en bag-*in-box on fins ara Espanya estava molt poc present.

• Millora de la comercialització de les grans marques aprofitant, entre altres coses, la demanda de vins blancs, els grans varietals propis o els esforços de les diferents regions vitivinícoles.

• Augment del volum de grans vins de prestigi i excel·lència internacional, que ajuden al conjunt de la imatge d'Espanya com a país productor de vins de qualitat.