Agricultura

Espanya espera poder activar "tan aviat com sigui possible" l'emmagatzematge d'oli

10/01/2019

Espanya espera tenir "tan aviat com sigui possible" autorització des de Brussel·les per poder activar l'emmagatzematge privat d'oli d'oliva, una mesura amb què es vol pal·liar la crisi de preus que afronta el sector en una campanya "anòmala". Així ho ha explicat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, al final de la reunió del Consell Consultiu amb els representants de les comunitats autònomes per preparar el Consell de Ministres de dilluns vinent a Brussel·les.


En roda de premsa, Planas ha asseverat que és "difícil" oferir una data concreta per poder dur a terme aquesta actuació, que ha definit com a "legítima" i "necessària" per respondre al vaivé dels preus de l'oli. Per ajudar a assolir preus justos amb els olivarers, el Ministeri treballa per donar suport a la reivindicació del sector de poder activar l'emmagatzematge privat d'oli, amb contactes d'alt nivell a la Unió Europea per "donar cobertura jurídica" a aquesta acció i fer-la compatible amb el reglament de mercats agraris.


Així, després de sengles reunions el març i el juliol, el Ministeri tornarà a tenir una altra reunió els dies vinents. Després de mantenir contactes de caire tècnic, aquesta setmana hi haurà contactes a un nivell més alt per a una mesura que, segons ha dit el ministre, ell mateix ha transmès al comissari de l'àrea Phil Hogan, que "ha mantingut una posició molt oberta". Tot i això, el ministre ha emfasitzat que, a més de l'emmagatzematge, és "fonamental" trobar nous mercats i nous consumidors per a l'oli d'oliva.


Al seu parer, la collita rècord a Espanya, superior a la que s'esperava, i l'escassa producció d'altres països del Mediterrani haurien d'haver produït una evolució a l'alça en els preus, o almenys mantenir-los. No obstant això, ha recordat, aquesta pujada no s'ha produït, ja que els preus han estat baixos un "bon nombre de setmanes" durant la campanya i només han repuntat "lleugerament" les últimes setmanes".


Preguntat sobre la petició de la consellera de l'àrea andalusa, Carmen Crespo, d'actualitzar els llindars de referència per poder dur a terme aquesta mesura, el ministre ha apuntat que ho tornarà a demanar en el si de la Unió Europea com "ho han fet tots els Governs" anteriors. És una petició, ha aclarit, que considera justa, però que no té el suport necessari a les institucions europees, ni tan sols en altres països membres productors, per la qual cosa no confia que s'adopti.


">">