Agricultura

Espanya demana a la UE més fons per al sector agroalimentari

08/05/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, veu "un pas endavant positiu però insuficient" les mesures que ha aprovat fa poc la Comissió Europa (CE) per alleujar la crisi que ha generat la pandèmia del coronavirus en el sector agroalimentari i demana més fons per pal·liar-ho.


Planas ha intervingut aquest dijous a la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés dels Diputats, en la qual ha dit que una actuació "eficaç" requereix que s'activin ajudes i, en aquest sentit, ha transmès a la CE la idoneïtat de fer servir el fons extraordinari de crisi que ja existeix.


La CE ha aprovat ajudes a l'emmagatzematge privat per a alguns sectors, flexibilitat per als programes de suport al mercat i excepcions a determinades normes de competència de l'Organització Comuna de Mercats.


Un altre dels assumptes ha estat la mà d'obra per cobrir les campanyes hortofructícoles: segons el ministre, "el 30 d'abril" no hi havia llocs vacants, informació que alguns grups de l'oposició han posat en dubte. L'objectiu del Govern és cobrir "el 100%" de les necessitats de temporers "fins al setembre", per la qual cosa ha incidit en el fet que el Reial decret vigent es prorrogaria si calgués.


L'oposició també ha demanat que l'Executiu permeti, com Alemanya, que arribin temporers des de Romania. A aquest respecte, Planas ha demanat prudència i ha detallat que està pendent de les normatives sobre mobilitat que vagi aprovant el Ministeri d'Interior.


En la seva intervenció, ha assenyalat que el tancament del canal Horeca és "especialment preocupant" per l'impacte que té per al sector serveis i per les repercussions en productes agroalimentaris que depenen en gran mesura d'aquest sector.


En l'àmbit comercial, ha fet al·lusió a la "bona notícia" que les exportacions continuïn "amb normalitat"