Agricultura

Espanya demana flexibilització a l'hora de rebre ajudes de la PAC

30/06/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, participa aquest dilluns en el Consell de Ministres de la Unió Europea d'Agricultura i Pesca, on demanarà flexibilització i garanties a l'hora de rebre ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC).


En declaracions prèvies a la cita, Planas ha assenyalat que Espanya, juntament amb França, Alemanya, Àustria i Irlanda, ha planteja un sistema "més senzill" per identificar les quantitats relacionades amb l'aplicació d'aquesta política, tot i que per a això encara "queda camí" per recórrer. "És particularment important que aconseguim una flexibilització de cara a poder mesurar els resultats de la pròxima PAC, que serà més sostenible i que ha de tenir un contingut econòmic i social fonamental", ha emfatitzat.


Pel que fa al període de transició previst perquè es faci efectiva la reforma de la política agrària, el ministre ha destacat la importància de "donar una garantia als pagesos i als ramaders que continuaran rebent, lògicament, els suports i que, per als plans de desenvolupament rural es disposi de prou temps de planificació per part de les comunitats autònomes".


A més, ha expressat interès perquè finalment quedi recollit l'article 167 de la Política Agrària Comuna actual per al sector de l'oli d'oliva, que permet als països de la Unió Europea crear normes de comercialització per regular l'oferta i estabilitzar el funcionament del mercat comú.


Planas té previst sol·licitar a la Comissió Europea que continuï fent esforços per evitar la imposició de nous aranzels per part dels Estats Units a productes agroalimentaris europeus i, particularment, espanyols. També li demana que estigui "preparada per respondre, si calgués, per compensar i donar suport a sectors afectats injustament per aquests aranzels".


Pel que fa al sector pesquer, el rendiment màxim sostenible s'ha d'assolir el 2025 i, tenint en compte les conseqüències que ha tingut el coronavirus per a la flota del Mediterrani, el ministre ha fet una crida perquè no es dugui a terme la disminució suplementària de captures respecte del 10 % del primer any.


Planas ha instat a fer servir els rangs de mortalitat per preservar els recursos pesquers i maximitzar les captures, flexibilitzar el desembarcament i la possibilitat d'eliminar el rebuig per part de l'activitat pesquera no dirigida. Així mateix, Espanya defensa que "s'han de permetre inversions que incrementin la seguretat i la higiene dels tripulants", digitalitzar els mitjans de control de la flota i fer "tot el possible" per evitar la captura accidental de cetacis, especialment de dofins, segons Planas.