Agricultura

Espanya defensarà davant de la UE flexibilitzar els ecoesquemes de la PAC

18/09/2020

Espanya defensarà en la pròxima reunió de ministres d'Agricultura de la UE que s'apliquin amb "flexibilitat" els fons dels ecoesquemes, unes noves ajudes complementàries que primaran les pràctiques agroramaderes sostenibles en la nova Política Agrícola Comuna (PAC).


Durant la visita que va fer al municipi de Moraleja del Vino (Zamora), el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha explicat que a diferència de la proposta de la Presidència alemanya perquè aquesta flexibilitat s'apliqui únicament durant els anys 2023 i 2024, "Espanya va més enllà" i reclama que s'estengui a tot el període comunitari, fins al 2027. Això permetria que, en cas que no s'executi tot l'import econòmic destinat cada any a les ajudes dels anomenats ecoesquemes, aquests diners no es perdin.


A aquest respecte, Planas ha declarat que la proposta del Consell Europeu que el 40 per cent dels fons totals de la PAC es destinin a objectius ambientals s'ha de jutjar sobre el conjunt del període europeu "i no any a any, perquè si no ens dificultaria molt l'aplicació de la nova PAC". També ha subratllat la importància d'aquests ecoesquemes, que constitueixen una novetat a la nova PAC i que, juntament amb l'ajuda bàsica a la renda, suposaran un dels instruments perquè els pagesos i els ramaders vegin augmentats els seus ingressos i que "responen a les necessitats de lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient".


La postura del Govern espanyol al Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea que se celebrarà dilluns i dimarts de la setmana que ve serà que el 20 per cent de les ajudes de la PAC del primer pilar es destinin als ecoesquemes. Amb això es pretén que suposin "un incentiu", però la part substancial continuï sent "l'ajuda i el suport a la renda".


Planas ha defensat igualment que els ecoesquemes siguin obligatoris per a tots els estats membres i que cada país tingui un catàleg de possibles ecoesquemes entre els quals els pagesos i els ramaders puguin triar i que puguin sol·licitar perquè puguin rebre ajudes complementàries. En qualsevol cas, per als sol·licitants de la PAC l'aplicació d'aquests ecoesquemes sempre serà voluntària, segons ha recordat el ministre.


Luis Planas ha qualificat de "gran èxit" d'Espanya la negociació de la nova Política Agrícola Comuna 2021-2027, ja que el país rebrà més de 6.800 milions d'euros anuals en aquest període per donar suport als pagesos, als ramaders i al món rural.