Agricultura

Espanya continua considerant prioritari tancar l'acord de la UE amb Mercosur aquest semestre

31/10/2023

Espanya continua considerant prioritari tancar l'acord d'associació de la UE amb Mercosur abans que s'acabi el semestre de la presidència, segons es va exposar en l'última reunió dels responsables de Comerç de la UE, encara que ja no se signaria abans que finalitzés el any sinó a principis del 2024. En l'àmbit hortofructícola, la balança comercial és deficitària per a Espanya, que va exportar als països que componen Mercosur (Brasil, Argentina, Uruguai i Paraguai) un total de 63.163 tones el 2022 i va importar 180.406 tones. 

Finalitzar l'acord UE-Mercosur és “un objectiu prioritari per a la presidència espanyola”, i en aquesta línia es pretén “assentar les bases perquè sigui una realitat en la propera presidència”, segons va exposar el ministre espanyol de Comerç en funcions, Héctor Gómez , després de la reunió informal dels ministres de Comerç de la UE els dies 19 i 20 d'octubre a València, que forma part de les reunions sectorials de la Presidència Espanyola del Consell de la UE. 

Les vendes de fruita i hortalisses espanyoles als països que componen Mercosur només van representar el 0,5 % del total exportat, i el Brasil en va ser el receptor principal, amb 60.024 tones, seguit d'Argentina amb 3.093 tones i l'Uruguai amb 496 tones, sense que hi hagi exportacions a l'Uruguai. 

Les importacions espanyoles procedents de Mercosur van totalitzar 180.046 tones, de les quals 125.078 tones van procedir del Brasil, un total de 46.253 tones van procedir d'Argentina i 9.075 tones de l'Uruguai, mentre que no hi va haver importacions de l'Uruguai[M2] , segons dades del Departament d'Aduanes i Impostos Especials processades per FEPEX. 

L'Acord entre la UE i Mercosur es va assolir el 2019 després de 20 anys de negociació. L'entrada en vigor provisional estava prevista per al primer semestre del 2021. No obstant això, hi va haver una forta contestació en alguns sectors i països comunitaris com França, que va rebutjar l'acord. El parlament holandès també va rebutjar l'acord el juny del 2022 i Alemanya també hi va mostrar la seva oposició el setembre del mateix any. Fins i tot al Parlament Europeu, al ple d'octubre de 2020, va aprovar un informe sobre l'aplicació de la policia comercial comunitària en què es va incloure una esmena a favor de no aprovar l'acord entre la UE i Mercosur en els termes acordats, fent èmfasi en els perjudicis mediambientals.