Ramaderia

Es constata una millora dels marges productius del sector de la llet de vaca

03/11/2023

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i els representants de la taula sectorial del boví de llet han mantingut una trobada en què han constatat una millora dels marges de l'activitat productora després d'uns anys complicats, encara que els costos encara es mantenen en nivells alts.

En concret, s'observa una estabilització de les despeses energètiques i d'alimentació dels animals, que són els que tenen més pes en l'activitat d'aquest sector, encara que el ministeri mantindrà un seguiment constant de la situació dels mercats exteriors degut a les incerteses del context geopolític actual.

La directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, ha presidit la reunió d'aquesta taula sectorial, on s'ha analitzat l'evolució dels indicadors del mercat principals per tenir una visió més precisa de la situació actual del sector .

Orellana ha recordat que, per pal·liar les dificultats que va travessar el sector ramader el 2022 i el 2023 com a conseqüència de l'increment de les despeses derivat de la guerra a Ucraïna i la sequera extrema, el ministeri va posar en marxa un paquet d'ajuts als productors de llet de vaca valorats en 140,4 milions d'euros, que ja s'han abonat totalment.

A més, a la reunió s'ha analitzat el comportament dels preus percebuts pels ramaders, que baixen des del mes de març després de marcar registres històrics el 2022. Des del gener d'aquest any, els preus se situen per sobre del preu mitjà de la Unió Europea.

Pel que fa a l'evolució de la producció de llet, les dades disponibles del 2023 (de gener a setembre) reflecteixen una disminució de la producció de llet, tendència que va començar el 2022 després dels increments registrats des que va finalitzar el règim de quota làctia, el març de 2015. En tot cas, la directora general ha precisat que al conjunt de la Unió Europea s'ha produït un lleuger repunt de la producció làctia.

La disminució de la producció de llet està associada al descens del nombre de granges i dels censos de vaques del 2022, tendència que tendeix a estabilitzar-se aquest any.

Pel que fa al mercat exterior, el saldo comercial (exportacions menys importacions) del sector lacti espanyol continua sent negatiu l'any 2023, amb descensos tant en les importacions com en les exportacions. 

D'altra banda, la taula sectorial ha passat revista a un informe basat en la informació dels panels de consum del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de l'anàlisi dels quals es pot concloure que el consum de llet i productes lactis a Espanya el 2022 presenta una tendència descendent, especialment a les llars.

A més, s'ha anunciat la propera publicació dels informes relacionats amb el sector lacti (boví, oví i cabrum) en un nou format, interactiu i molt més dinàmic, que permetrà al sector i a la societat en general disposar d'informació més detallada i actualitzada.