Indústria

Entra en vigor la nova norma de qualitat del pa

25/04/2019

Ahir va entrar en vigor la nova norma de qualitat del pa, amb la qual es pretén donar més seguretat al consumidor sobre un producte el consum del qual ha baixat un 50 % els últims 20 anys.La normativa actualitza la vigent, de 1984, i el primer efecte és que hi haurà més diversitat de pans pels quals es pagarà l'IVA superreduït (4 %), ja que amplia la definició de pa comú i inclou productes elaborats amb farines diferents de la de blat. S'ha limitat la quantitat de sal que ha de tenir el pa comú ?1,31 grams per cada 100?, cosa que avança el que serà una obligació a partir del 2022.


El consumidor tindrà, a més, més seguretat sobre el que compra, i per exemple, perquè un pa es pugui anomenar integral, ha de tenir el 100 % de les farines amb què s'ha elaborat de varietat integral; si només en té un percentatge, caldrà indicar-ho. En la mateixa línia, per poder-ne dir multicereal o de massa mare cal complir estrictament els requisits d'una norma que es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat de l'11 de maig passat, data des de la qual els productors de pa, fonamentalment els industrials, han treballat per adaptar-s'hi.


Aquesta norma de qualitat ha patit canvis substancials respecte del primer esborrany i no ha suscitat unanimitat en el sector del pa industrial, moltes de les ensenyes del qual s'han vist obligades a reformular receptes o a deixar de fer servir determinades denominacions comercials.


">">