La Federació Europea de Vins d'Origen (EFOW, en anglès) ha demanat aquest dimecres que es garanteixi el sistema d'autoritzacions de plantació de vinyes més enllà del 2030, any en el qual deixa de ser vigent.
Amb aquest propòsit l'organització ?de la qual forma part la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV)?, ha cridat a la mobilització dels ministres d'Agricultura dels principals països productors de vi de la Unió Europea (UE), als quals ha reclamat que es constitueixi una plataforma comuna sobre aquest assumpte.També s'ha enviat a la Presidència alemanya del Consell Europeu, perquè inclogui el tema a l'ordre del dia de la propera reunió de l'òrgan.
Tot i que la finalització del sistema està fixada per al 2030, la federació europea, que agrupa les organitzacions representatives de les denominacions d'origen de diversos països, ha considerat "urgent" prendre una decisió sobre el seu futur en el context de la reforma de la Política Agrària Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC).
La vinya és una planta perenne que necessita planificació i inversions a llarg termini, ja que una nova plantació comença a produir vi després de tres o quatre anys, per la qual cosa els viticultors necessiten saber molt abans el sistema que operarà a partir del 2030.
Al parer de l'EFOW, l'actual sistema d'autoritzacions, encara que tingui aspectes millorables, ajuda a evitar crisis de sobreproducció i disminució de la qualitat, com també a mantenir les vinyes en zones complicades i a desenvolupar petites explotacions familiars.
"És fonamental per al sector continuar beneficiant-se d'aquesta eina regulatòria", ha assegurat en un comunicat el president de l'organització, Bernard Farges, en un moment en el qual els aranzels dels Estats Units i la crisi de la COVID-19 han demostrat "com el mercat del vi de la UE es pot desestabilitzar". També s'ha mostrat a favor del sistema d'autoritzacions pel fet de ser una "eina de desenvolupament sostenible" que contribueix als objectius del Pacte Verd europeu.