almendras
Agricultura

Els primers dies de recol·lecció de l'ametlla apunten descensos de fins al 50 % respecte de les previsions de collita

21/08/2023
almendras

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) mostra preocupació per la mala collita que s'està registrant en l'ametlla després dels primers compassos de la recol·lecció a les zones de producció principals, amb descensos d'entre un 30-50 % respecte de les xifres previstes a l'aforament inicial, amb afectacions fins i tot en regadius, però amb més problemàtica en secans.

 

Els rendiments que s'estan obtenint en quilograms per arbre són baixos o molt baixos, i això se suma a problemes de calibre de les ametlles. Aquestes situacions deriven en una pèrdua productiva que afecta directament la rendibilitat per hectàrea dels productors, que veuen com les seves despeses poden no quedar cobertes per la baixa collita i els nivells raquítics de preus en origen.

 

La Mesa Estatal de Fruits Secs, de la qual la COAG forma part, va estimar el mes de juny passat una collita de 120.633 tones d'ametlla en gra en aquesta campanya 2023, un 49 % per sobre de la mitjana dels últims tres anys. Tot i això, la Mesa ja advertia de la incertesa que es registrava sobre la collita final per l'impacte negatiu dels diferents episodis climatològics adversos i, especialment, al llarg període de sequera que pateixen les zones productores principals.

 

La COAG ja va assenyalar com a insuficient el reial decret de mesures per pal·liar els efectes de la sequera en el sector agrari que va posar en marxa el MAPA per fer front a les pèrdues generades i insta a abordar la situació amb més contundència. En aquest sentit, es reclama a les comunitats autònomes que multipliquin els ajuts esmentats a les zones més perjudicades, tal com els permet aquest reial decret. D'altra banda, també cal redissenyar les polítiques de protecció de les produccions, com és el cas de l'assegurança agrària, en aquest context de crisi climàtica, que afecta especialment produccions de secà, com són majoritàriament els fruits de closca.