L'indicador dels preus mundials dels aliments va pujar al gener, afavorit en gran mesura per les limitacions de l'oferta d'olis vegetals, segons ha comunicat avui l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).
L'índex de preus dels aliments de la FAO va registrar al gener una mitjana de 135,7 punts, és a dir, un 1,1% més que al desembre. L'índex reflecteix la variació mensual dels preus internacionals dels productes alimentaris més comercialitzats.
L'índex de preus dels olis vegetals de la FAO va liderar el repunt del gener, amb un augment intermensual del 4,2%, amb el qual va revertir el descens del desembre i va assolir un màxim històric. Van augmentar les cotitzacions de tots els olis principals, emparades per la pujada dels preus del petroli cru. Els preus de l'oli de palma van quedar sostinguts, fonamentalment per la preocupació d'una possible reducció de les disponibilitats exportables a Indonèsia, l'exportador més gran del món, mentre que els de l'oli de soja es van emparar en la solidesa de les importacions, especialment a l'Índia, els de l'oli de colza van pujar per l'escassetat persistent de l'oferta, i les cotitzacions de l'oli de gira-sol es van veure afectades per l'escassetat de l'oferta i la creixent demanda mundial d'importacions.
L'índex de preus dels productes lactis de la FAO va augmentar un 2,4%, i això suposa el seu cinquè augment mensual consecutiu; les pujades més pronunciades van correspondre a la llet desnatada en pols i la mantega. La reducció de les disponibilitats exportables a Europa occidental i les expectatives que la producció de llet a Oceania en els propers mesos es mantingui en un nivell inferior a la mitjana van contribuir a la contracció dels mercats mundials de productes lactis, a més de les demores a l'elaboració i el transport de la llet lligades a l'escassetat de mà d'obra relacionada amb la malaltia per coronavirus (COVID-19).
Al gener, l'índex de preus dels cereals de la FAO va augmentar lleugerament, un 0,1% en comparació amb el del desembre. Els preus d'exportació del blat de moro van pujar un 3,8% durant el mes, impulsats per la preocupació sobre la persistent sequera a Amèrica del Sud, mentre que els preus mundials del blat van baixar un 3,1% a causa de les collites abundants a Argentina i Austràlia. El volum menor de les collites i el nivell estable de les adquisicions de compradors asiàtics van portar a un augment mensual del 3,1% dels preus internacionals de l'arròs.
L'índex de preus de la carn de la FAO va augmentar lleugerament al gener, amb els preus mundials de la carn de boví que van assolir un nou màxim quan la demanda mundial d'importacions va superar els subministraments per a l'exportació, mentre que van baixar els preus de les carns d'oví i aus de corral en ser superiors els subministraments exportables a la demanda d'importació. Les cotitzacions de la carn de porc van pujar lleugerament, en part perquè els elevats costos de les entrades van reduir l'oferta mundial.
L'índex de preus del sucre de la FAO va ser l'únic subíndex que va registrar un descens al gener, amb un 3,1% menys que el mes anterior arran d'unes perspectives favorables per a la producció als principals països exportadors ?l'Índia i Tailàndia? així com de l'augment de les precipitacions i la baixada dels preus de l'etanol al Brasil.