cereales
Agricultura

Els preus internacionals del cereal baixen

01/08/2023
cereales

A l'operador europeu Euronext de París, els contractes de futurs del blat han registrat aquest dilluns baixades de fins al 6,5 % (els que vencen al setembre), mentre que els del blat de moro han disminuït fins al 5,75 %; les cotitzacions de la colza, per la seva banda, han baixat fins a un 14,5 %.

A la Borsa de Chicago (EUA), els preus del blat han experimentat baixades de fins al 21,5 %, en els contractes de futurs de blat de moro les baixades han estat de l'11 %, i les cotitzacions de la soja han retrocedit fins a un 26,75 %.

Segons els índexs del Consell Internacional de Cereals (IGC), els preus mitjans globals del gra van començar a baixar dimecres passat.

Des del comerç majorista espanyol han insistit que hi ha prou oferta a l'hemisferi nord, on les produccions seran abundants, al contrari que a Espanya, país deficitari i amb la pitjor collita del segle per la sequera.

El papa Francesc va fer aquest cap de setmana una crida a les autoritats de la Federació Russa perquè es restableixi la iniciativa del mar Negre que permet l'exportació de gra ucraïnès i que va ser suspesa el 17 de juliol passat per Moscou.

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, també ha fet crides a Moscou en la mateixa línia per l'impacte que la manca d'aquest acord pot tenir, especialment en països de l'Àfrica o de l'Orient Mitjà, que tenen més dificultats pel que fa a la seguretat alimentària .

El col·lapse de l'acord també té repercussions a Amèrica, però països com el Brasil, proveïdor important de blat de moro del mercat espanyol, o l'Argentina s'ofereixen a suplir la manca d'oferta ucraïnesa.

Davant la crida del papa, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat en un missatge difós per xarxes socials que Ucraïna “és i serà garant de la seguretat alimentària mundial”.

“La reacció dels líders religiosos mundials davant el terror dels míssils russos i la destrucció dels productes agrícoles ucraïnesos és extremadament important... Això és rellevant especialment als pobles d'Àfrica i d'Àsia, que són els que pateixen més per l'amenaça de la gana”, segons el mandatari ucraïnès.